„Mesélje már el nekem valamelyik lovagkereszt-visszaadó, pontosan miért is érzi úgy, hogy eddig egy közösséget alkottak a nagy magyar kitüntetettek!”

 

Általában nem olvasom tovább azokat a cikkeket, amelyek úgy kezdődnek: „Egy demokráciában természetes, hogy…”. Most mégis azt kell írnom, egy demokráciában természetes, hogy vannak emberek, akik nem örülnek Bayer Zsolt állami plecsnijének. Pláne, hogy Bayer maga is többször jelezte, bőven talál vitatnivalót saját életművében.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Még egyszer tehát: Bayer munkássága vitatható, melyet legjobban az bizonyít, hogy vívmányait néha önmaga is vitatja. Azzal sincs bajom, ha ilyen-olyan emberek petíciós mozgalmat indítanak például Bayer kitüntetése miatt. Vannak, akik hiteles felháborodók, és akadnak, akik csak azért csatlakoznak a csapathoz, hogy újra – talán utoljára – a „bőrükön” érezzék a régi ballib akolmeleget.

 

Viszont!

 

Mesélje már el nekem valamelyik lovagkereszt-visszaadó, pontosan miért is érzi úgy, hogy eddig egy közösséget alkottak a nagy magyar kitüntetettek, de Bayer díjazása után mindennek vége! Kitüntetéseket mindig osztott az aktuális hatalom. Még az átkosban is. A kitüntetettek között szoktak lenni szakmai zsenik, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű művészek, gondolkodók, sőt újságírók – és olyanok is, akiket az adott hatalom csak azért szeretett, mert közel álltak hozzá. (…)

 

Az eddigi díjtulajdonosok tehát eddig sem alkottak egy közösséget. Annyi, hogy ők a Kádár-, az Antall-, a Horn-, a Gyurcsány- és az Orbán-kor kitüntetettjei. Pont. (…)

 

Annak a gesztusnak, hogy valaki Gyurcsány kitüntetettjeként visszaadja díját Orbánéknak, pont ugyanakkora súlya van, mintha egy régi mókus a Szocialista Hazáért érdemrendet, esetleg a Munkás-paraszt Hatalomért emlékérmet adná vissza Bayer miatt. Azaz semennyi.

 

Sportértéke egyedül annak lehet, ha valaki nem vesz át egy kiemelkedő díjat az éppen regnáló hatalmasoktól. Na, ahhoz kell bátorság. Pláne, ha némi pénzmag is járna hozzá…

 

Heti Válasz, Bódis András: A Munkás-paraszt Hatalomért emlékérmet is visszaadják Bayer miatt?

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!