Semmi bajom Benke László „négyszeres olimpiai bajnok Oskar-díjas” mesterszakáccsal, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterével. Noha „Oskar-díj” a szakmában nem létezik (főként nem k betűvel), az olimpián meg nem indulnak séfek, de felőlem úgy porítja Laci bácsi a C-vitamin-tablettát, ahogy akarja.

 

(…) Gondom a szemlélettel van, amely szerint ez volna az igazi magyar konyha. Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja. Mintha Marchal József, Rákóczi János, Dobos C. József, Gundel Károly meg sem született volna.

 

Mindez csak azért jut eszembe, mert megnéztem a Schobert nevű üzletember (tudják: „Erős Norbi, Édes Réka, ettől fogok fogyni még ma!”) álszent kórházi videóját, amelyet a beteg Laci bácsival forgatott. A fitneszguru dörgedelmes posztban gyilkosnak nevezi az újságírókat, akik „ocsmány, becsmérlő kritikáikkal kórházba juttatták a házias, egyszerű, vidám főzés Atyját, a szakács Világbajnokot, a Teletál és az update1.hu ízeinek szakmai vezetőjét”.

 

 hirdetes_810x300  

Mellesleg rúg egyet a magyar Bocuse d’Or csapaton is („még dobogóra sem kerültek”), majd felszólítja híveit: „Ti is fejezzétek ki az együttérzést és a szeretetet Laci bácsi iránt egy lájkkal és megosztással!”

 

Most ne bonyolódjunk bele a Norbi-jelenség elemzésébe. Einstein óta tudjuk, hogy nem a világegyetem végtelen, hanem az emberi butaság. (…) Azt az ízléstelenséget azonban, hogy egy beteg, idős emberrel való együttérzés kifejezéséből is hasznot húzzon valaki, a legelvetemültebb marketinghiénák is ritkán alkalmazzák.

 

Főként nem úgy, hogy egyik oldalon a nincstelenek ülnek „szegény kis ételükkel az ünnepi asztal mellett”, az ő képviselőjük Laci bácsi, aki vérét és verítékét nem kímélve látástól vakulásig szolgálja a Haza (pontosabban az Update és a Teletál) érdekeit, a másik oldalon meg a „nagyapáinkat sírba gyalázó”, állami pénzt elherdáló blöffszakácsok, akik apró pacákat tálalnak óriási fehér tányérokra. Miközben fogalmuk sincs arról, hogyan kell megsütni paprikás zsírban a fagylaltot.

 

Sokkoló a kép, amely Norbi követőinek kommentjeiből kirajzolódik. Azt gondoltuk, hogy a kulináris igénytelenség visszaszorulóban van. De nem! A szakadék – amely a gasztrokádári hagyományokat a korszerű európai táplálkozástól elválasztja – nagyobb, mint valaha. Puff neked, Bocuse d’Or, Michelin-csillag, Gastronomika kongresszus!

 

Nincs gasztroforradalom, nem nőtt fel új szakácsnemzedék, nincsenek minőségi alapanyagok, sem termelői piacok, nincs fenntartható gasztronómia, semmi. Csak Laci bácsi aprít, gyúr és kavar, kirántja még a rántást is, de a petrezselymet mindenképpen.

 

Nem árt néha kijózanodni.

 

Úgyhogy mi is gyógyulást kívánunk Laci bácsinak. (Szerencsére már jobban van, maga posztolta.) De mielőbbi felépülést kívánunk a magyar konyhának is. Mert a rengeteg vegeta, amit a „nemzet szakácsa” használ, a végén még sírba viszi.

 

Az írás a Heti Válasz 2017. február 9-i lapszámában is megjelent

Heti Válasz, Benke Laci bácsi és a kádárizmus: nesze neked, magyar konyhaforradalom!

Nyitókép: valasz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!