(..)

…A CEU-őrület számomra legfontosabb vonatkozása mégis az volt, hogy Colleen Bell január végi távozása óta ez volt az első fajsúlyos ügy, amelyben állást foglalt a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője (..) . David Kostelancik azt írta: Washington „nagy aggodalommal tekint a magyar kormány törvénymódosítási javaslatára. (…) A CEU elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben. Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai–magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.” Diplomata-újbeszélből lefordítva: vonják vissza a törvénymódosítást!

 

Ha csak a Donald Trump januári hivatalba lépését követő kormányzati nyilatkozatokat nézzük, azt hihettük, itt az új világ. Hiszen az elnök maga mondta, nem különösebben foglalkoztatja a demokráciaexport, ami Magyarország számára nem jelenthet mást, mint hogy innentől szabad a gazda, az az idegesítő Goodfriend meg már úgyis rég hazament. Az ügyvivői nyilatkozatnak azonban van egy hangsúlyos szava: a kétpártiság. Hovatovább: a nemzeti ügyek. Ezeknél pedig egy percig nem számít, hogy Trump az egész kampánya alatt mást sem csinált, mint „George Sorost” ekézte.

 

Legyen világos: lehet, hogy Kostelanciknak a lelkiismerete szólalt meg, de magától – vagyis washingtoni jóváhagyás nélkül – soha nem tett volna közzé ilyen nyilatkozatot. Márpedig annak a külügyminisztériumnak, amelyiktől ő az utasításokat kapja, végső soron Donald Trump parancsol. (..)

 hirdetes_300x300  

 

Nem, az Egyesült Államok elnöke az Egyesült Államok érdekeit védi; ha ezek egybeesnek a mieinkkel, hát egybeesnek, de most világossá vált, hogy a kétpárti támogatottságú dolgokat, mint a CEU, jobb nem bolygatni. És ezt az 1991-es alapítás óta – eddig – valahogy minden magyar kormány így gondolta.

 

forrás: napi.hu

 

Akit az érdekelt, hogy meddig mehetünk el Trumpék beleszólása nélkül, most megkapta a választ: pont eddig.
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek