Massachusetts államban a bíróság gondatlanság miatt elkövetett emberölés vádjával elítélte a 20 éves Michelle Cartert, aki SMS-üzeneteivel biztatta barátját az öngyilkosságra. (…) A digitális korban mérföldkövet jelentő per komoly indulatokat váltott ki, és megosztotta az amerikai társadalmat.

 

Az ügy 2014-re nyúlik vissza. A 17 éves Michelle Carter és a 18 éves Conrad Roy középiskolás szerelmespár volt. A való életben alig találkoztak, kapcsolatuk a virtuális világban teljesedett ki, telefonálgattak, SMS-ek ezreit küldték egymásnak. (…)

 

Conrad Roy depresszióban szenvedett, barátnőjének az étkezéssel voltak problémái. Michelle először arra biztatta Conradot, hogy kérjen segítséget betegségére szakemberektől. Majd beleunt a témába, türelmét veszítve azzal vádolta barátját, hogy csak a szája jár, sohasem képes arra, hogy megölje magát.

 

 hirdetes_810x300  

Nem viccelsz, nem versz át, ugye? Biztos akarok lenni abban, hogy komolyan gondolod. Biztos akarok lenni abban, hogy a ma este valóban meg fog történni” – írta a lány 2014 júliusában.

 

Michelle Carter segített az öngyilkosság megtervezésében. Azt találták a legbiztonságosabbnak, ha a fiú a teherautójába szénmonoxidot vezet be. De volt ötlet arra az esetre is, ha ez nem sikerül.

 

Szénmonoxid a legjobb. De ha az nem megy, akkor húzzál egy zacskót a fejedre vagy kösd fel magad. Az akasztás fájdalommentes, ha jól csinálod egy perc alatt végez veled” – így az SMS.

 

(…)

 

Eljött a nap, Conrad Roy eldöntötte, hogy végez magával. SMS-kapcsolatban állt Michelle Carterrel, akitől állandó megerősítést kapott. De amikor fulladni kezdett, kimenekült a kocsiból. Ekkor barátnője telefonon visszaparancsolta, és egészen addig a vonalban maradt, ameddig a 18 éves Conrad Roy meg nem halt.

 

(…) Michelle Carternek nem számított más élete. Csupán azt remélte, hogy mint gyászoló szerelmes népszerű lesz az iskolában.

 

A különös per országos érdeklődést váltott ki, és több fontos kérdést vetett fel. A fiatalokat annyira sújtó cyberbullying, azaz az internetes alázás mikor fordulhat gyilkosságba? Lehet-e a digitális eszközök mögé rejtőzve kibújni a felelősség alól? Lehet-e azzal védekezni, hogy Michelle Carter 30 mérföldre volt az öngyilkosság helyszínétől? Lesz-e végre törvény az öngyilkosságra való felbujtásról, beleértve a digitális felbujtást is?

 

Az ügy azt a kérdést is felveti, hogy a szülők mekkora szabadságot adjanak gyermekeik digitális tevékenységében, ellenőrizzék-e SMS-üzeneteiket, közösségi oldalaikat. (…)

 

Talán megdöbbentő, de Michelle Carternek is vannak védelmezői, akik azt mondják, a lány tette morálisan elítélendő, de nem követett el bűntényt, hiszen csak élt a szólásszabadság adta lehetőségekkel, amikor SMS-üzeneteit küldte. (…)

 

Heti Válasz, Balla Eszter: SMS-ekkel küldte halálba barátját, ilyen per még nem volt a történelemben

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!