A kissé elhízott kelet-ázsiai kommunista diktátor, miután befejezte a sokadik véres tisztogatási hullámot elvtársai körében, éhen halasztotta sok millió alattvalóját, felgyorsítja hazája atomfegyverkezési programját. Miközben népe nyomorog, az emberiség felét elpusztító atomháborúval, az amerikai imperialisták kinyuvasztásával fenyegetőzik, s időnként pukkant is egy nagyot valamelyik szomszédja irányába.

 

Az óceán túloldalán a külpolitikánál a zaftos nőügyekben sokkal járatosabb amerikai elnök azt fontolgatja, bombákkal vet véget az Egyesült Államokra halálos fenyegetést jelentő atomprogramnak. Az elitben éles vita folyik a megelőző csapásról, a világsajtó a koreai háború sokkal durvább újrajátszásával riogat.

 

(…)

Az alapkérdés az, hogy a Kim-rendszer mennyire tekinthető épeszűnek. Ha abból indulunk ki, hogy Kim és társai alig várják, hogy öngyilkosok lehessenek, akkor tényleg nem zárható ki egy észak-koreai nukleáris csapás Guam vagy akár Seattle ellen. Ez esetben jobb megelőzni a nagyobb bajt egy előzetes csapással. Ha viszont feltételezzük, hogy Kimék nagyon is jól tudják, mit csinálnak, akkor érdemes átgondolni a dolgot

 hirdetes_810x300  

 

Márpedig az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a phenjani döntéshozók a maguk logikája szerint tökéletesen észszerűen viselkednek. Ezt mutatja, hogy az elmúlt évtizedek – akármilyen furán hangzik is – sikernek tekinthetők a Kim család szempontjából. A rezsim él és virul, túlélte a kommunista országok többségének összeomlását – hol van már az NDK vagy Csehszlovákia? –, a 2000-es évek demokráciaexport-hullámát – hol van már Szaddám vagy Kadhafi?

(…)

A labda tehát Washingtonban pattog. Eddig Trump is racionális volt – bizonyos helyzetekben a nagyhangú fenyegetőzés teljesen észszerű viselkedés lehet –, ettől persze még elszámolhatja magát. Abból pedig baj lehet, mert a történelem legpusztítóbb háborúi jellemzően számítási hibák miatt váltak igazán véressé. Egy kicsit minden szereplőnek újra kéne vennie a matekot, ahogy Mao és Nixon is tette: az alapkonfliktust ők sem oldották meg, de végül is csak sikerült megúszni atomháború nélkül. Az emberi hülyeség mélységét tekintve ez most is számottevő siker lenne.

 

Heti Válasz – Salát Gergely: Nyugalom! A komcsi tömeggyilkos nem akarhat atomháborút
kép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!