Lényegét tekintve erőszakos ukránosítás a kijevi Legfelsőbb Tanács által kedden megszavazott 3491-d számú törvény, mely korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. A monoista vezetés az oroszok ellenében gyúrna egységes nemzetállamot a soknemzetiségű Ukrajnából. A legsötétebb XX. századi reflexeket idéző törekvés egyrészt kudarcra van ítélve, másrészt arra elég, hogy fokozza a kárpátaljai magyarság szenvedéseit.

 

(…) Az ukrajnai magyarokon egy évszázad alatt többször keresztülment a történelem. Néha csak a jogaikat vették el, néha az életüket – másokért vívott háborúkban.

 

Az oktatási jogok kedden bejelentett szűkítése természetesen nem a magyarok ellen szól. A kárpátaljaiak ismét másokért vívott háború áldozatai. Az egykori szovjet tagköztársaság negyedszázados függetlensége során a kijevi honatyáknak ez már a sokadik nekirugaszkodása, hogy biztosítsák az ukrán nyelv egyeduralmát, mindenekelőtt az orosszal szemben. (A 40 milliós ukrajnai népeség 17 százaléka orosz.) A nyelvhasználat „rendezésére” tett ukrán próbálkozás mindig az ukránok és oroszok közti háború része.

 

 hirdetes_400x285  

(…) A nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő törvény alapjaiban sérti a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait. Az anyanyelvű oktatás joga a gimnáziumi szintig bezárólag mindig is biztosítva volt, függetlenül attól, hogy Kárpátalja milyen országhoz tartozott. Az ottani magyarság tömbben él, 80 százalékuk olyan településen lakik, ahol a többség magyar.

 

Miért nem lehet természetes a magyar ügyintézés, az oktatás? Micsoda sötét barbárság elvenni ezeket a jogokat 2017 Európájában? Kinek az érdeke a XX. század feltámasztása, a nemzetiségi gyűlölet szítása? Ha betették a lábukat a felső tagozatba, onnan az oktatás teljes nyelvi homogenizálása csak egy lépés.

 

Nyilván bízhatunk abban, hogy az ukrán állam működése katasztrófa, a törvények alkalmazása a minisztériumtól az iskolákig bezárólag több szinten elvérezhet vagy szabotálható. Illetve abban is, hogy a soknemzetiségű Ukrajnában (az országban 18 kisebbségi nyelvet használnak) az egységesítő kísérletek eleve kudarcra vannak ítélve.

 

Másrészt nem lehet, nem szabad tétlenül nézni ezt a barbár jogfosztást. Az államnak és a civileknek, a politikusoknak és a pedagógusoknak, melósoknak és értelmiségieknek is minden szinten tiltakozni kell.

 

Heti Válasz, Sötét barbárság, ami Ukrajnában történik

Nyitókép: gondola.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!