A Kisebbség – Tudomány – Közélet című konferenciával december 2-án somorjai székházában ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Fórum Kisebbségkutató Intézet. A Hírek.sk Simon Attila történésszel, az intézet igazgatójával, a Selye János Egyetem tanszékvezető docensével beszélgetett a bő két éve általa irányított intézet tevékenységéről és a szeptemberben elhunyt alapító-igazgató, Tóth Károly szellemi örökségének továbbviteléről.

 

Szlovákiai magyar viszonylatban a Fórum az egyedüli kisebbségkutatással foglalkozó intézet, amely kimondottan szakmai szempontok alapján, politikai köröktől függetlenül működik, miközben civil társadalmunk építésében is szerepet vállal. A két évtizedes sokrétű tevékenységből mely eredmények a leginkább említésre méltók?

 

Az elmúlt két évtized eredményeit tételesen lehetetlen volna felsorolni, de azt azért el lehet mondani, hogy számos tudományterületen óriási előrelépés történt. Egyrészt az eredmények szintjén, másrészt abban, hogy a szlovákiai magyar politológia, történettudomány és etnológia egyformán felkerült úgy a szlovák, mint az összmagyar tudományosság térképére. Ma Pozsonyban, a Szlovák Tudományos Akadémián és a budapesti Magyar Tudományos Akadémián egyformán számon tartanak bennünket. Húsz évvel ezelőtt úgyszólván a nulláról, az alapkutatások szintjéről kellett indulni.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Ön 2014. november 1-től az idén szeptemberben elhunyt alapító igazgató, Tóth Károly felkérésére vállalta a Fórum munkájának irányítását. Mennyire tartja fontosnak elődje szellemi örökségének a továbbvitelét?

 

Karcsi a maga nemében egyedülálló intézményt hozott létre, amelyet a közösség szolgálata mellett a szellem szabadsága jellemez. Úgy vélem, mindkettő fontos és követendő. Egyrészt nem akarunk és nem is tudunk légüres térben mozogni, mi szerves része vagyunk a szlovákiai magyar közegnek, s feladatainkat elsősorban ennek a közösségnek az igényei határozzák meg. A kutatóink viszont teljes szellemei szabadságot élveznek, hiszen az igazi tudományos munka csak így képzelhető el. Én ezt tartom Karcsi legfontosabb örökségének, amely továbbra is meghatározó lesz az intézet munkájában.

 

(…) Bő két év alatt Ön számára mik voltak a prioritások, és milyen stratégiára, programokra számíthatunk a közeljövőben?

 

(…)

 

Ami a következő évek prioritásait illeti: egyrészt szeretném, ha a Fórum az eddiginél is aktívabb szerepet tudna vállalni a szlovákiai magyar társadalom problémáinak megoldásában: legyen az a népességfogyás vagy az anyanyelvi iskolák kérdése. (…) A másik fontos mozzanat az, hogy közeleg az 1918-19-es fordulat századik évfordulója, amely jó alkalom arra, hogy a felvidéki magyarság szembenézzen saját magával. Ebben a szembenézésből mi is ki szeretnénk venni a részünket, s kutatásaink, publikációink egy részét ennek a feladatnak a szolgálatába kívánjuk állítani. (…)

 

(…)

 

A Fórumnak – helyzetéből adódóan – összekötő szerepe is van. Az Ön megítélése szerint ebből a szempontból az intézetet megillető helyen kezelik-e szlovák közgondolkodában, illetve Magyarország nemzet- és kisebbségpolitikai gondolkodásában?

 

Azt, hogy milyen hely illet meg bennünket, nem az én feladatom megítélni. A Fórum egyszerre innovatív intézmény (ami a tudományos munkát jelenti), s egyszerre egyfajta kiszámítható stabilitás képviselője: mi mindig is a demokratikus európai értékek, az etnikumok közötti párbeszéd, s nem utolsósorban egy teljes értékű szlovákiai magyar társadalom építésének a hívei voltunk. Bár szerénytelenségnek tűnik, de tudom, hogy a Fórum Kisebbségkutató Intézet nélkül szegényebb lenne a szűkebb közösségünk, Szlovákia és a Kárpát-medencei magyarság is.

 

Hírek.sk, Húszéves a Fórum Kisebbségkutató Intézet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!