Mi az, amit mindmáig megőrzött gyermekkora karácsonyaiból?

A szentestei áhitatot, illetve a karácsonyi áhitatot az iskola és a református templomunk padjaiban. Tudtuk, hogy amíg ezen a két helyen tartózkodunk, addig a feldíszített karácsonyfát meghozza a Jézuska. Így mondták, így maradt meg bennem mostanáig. Persze, azt sem tudom elfelejteni, hogy a Szívos-szögi szegények utcájának az elején laktunk, ahol a karácsonyfa alatt becsomagolt kenyérdarabkák jelentették a karácsonyi ajándékot. Ennek a látványa elszomorított, és mostanáig megmaradt bennem.

 

Önnek mi 2016-ban a karácsony üzenete? 

Egyértelműen az, hogy Jézus születése idején szeretet és békesség legyen köztünk és egész bolygónkon. S ez az óhajunk ne csak karácsonyra vonatkozzék, hanem múló életünk minden napjára. Ahogy a református ének mondja: Békesség légyen földön embereknek, és jóakarat mindenféle népnek és nemzetségnek.

 hirdetes_810x300  

(..)

Kit, avagy mit változtatna meg jövőre?

Sarkalatosan megváltoztatnám, ha tehetném, a szlovákiai magyar politizálást s népességfogyásunkat. Ha az erőm engedné, nagy-nagy felelősséggel előre hoznám megmaradásunk egyetlen lehetőségét, a területi autonómiáért folytatott elszánt küzdelmet, egészen a célunk eléréséig. Nekem ugyanis mélységes meggyőződésem, hogy tájainkon csak így tudjuk megőrizni, illetve megtartani magyar népünket.

 

hírek.sk – interjú Mács József felvidéki íróval

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!