(..)

Az MKP országos elnökségének határozata értelmében éppen Nyitra megye az egyik olyan térség, ahol a magyar párt megyeelnök-jelöltet is állítana. Ennek kapcsán az Ön neve jött szóba. Vállalná-e ezt a kicsit sem könnyű kihívást?

 

A megyeelnök-jelöltek személyéről az MKP kerületi tanácsaiban még nem született konkrét döntés. Csupán a médiában írtak arról a lehetőségről, hogy megyeelnök-jelöltként Nagyszombat megyében Berényi József, Nyitra megyében pedig én jöhetnék számításba. Egyrészt az irántam kinyilvánított bizalom hízelgő, másrészt kötelez. Azonban az előzőekben említett okok miatt ez részemről és az MKP részéről is nagyon megfontolandó döntés lesz. Olyan megyeelnököt és önkormányzatot kell generálni, hogy a következő években is civilizált módon folyhasson a megyei szintű politizálás, s ne jussunk Besztercebánya megye sorsára.

 

Miközben az MKP és a Most-Híd februári találkozóján arról határozott, hogy egymás ellenében nem indítanak megyeelnök-jelölteket, a sajtóban felmerült már az is, hogy a vegyespárt inkább Tomáš Galbavý elnökjelöltségét támogatná. Mi erről a véleménye?

 hirdetes_300x300  

 

Ez a közös döntésünk a gyakorlatban majd csak hivatalos, végleges egyezség alapján valósulhat meg, anélkül nem fog menni. Meg kell várni, kit jelöl majd az MKP, kit a Most-Híd, s végül lesz-e megállapodás az egyetlen, közös elnökjelöltről. Mind az 5 déli megyét figyelembe véve lehet meghozni a végső döntést.

 

Eddig megyeelnök-jelöltként milyen nevek kerültek már szóba? Az előző megyei választások során Nyitra megyében politikai nézeteikre való tekintet nélkül nagykoalícióban fogtak össze a szlovák pártok. E téren várható-e pozitív irányú változás, s annak érdekében elkezdődtek-e már az MKP és az egyes szlovák pártok közti megyei szintű tárgyalások?

 

Ilyen vonatkozású hivatalos bejelentések még nem történtek, csak háttérinformációink vannak, s esélylatolgatások történnek. E tekintetben nagyon mozgalmas, turbulens félévre számítok. Előfordulhat, hogy az egyes pártok több jelölt nevét is bejelentik, majd ilyen-olyan okból visszavonják. Látni kell, hogy a törésvonalak kezdenek elmozdulni! Térségünkben a megyei politizálás hozzávetőleg 13 évig a szlovák-magyar ellentétről szólt – törésvonal volt a magyar és a szlovák képviselet között.

 

Összefogott ellenünk minden szlovák párt, létrejött a szlovák koalíció. Nos, ez a törésvonal egyre inkább a hagyományos és az újkeletű, szélsőséges politikai pártok közé kerül. Mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy az utóbbi években folytatott, régióink számára fejlődést eredményező megyei politizálás jellemezze majd a következő választási ciklus politizálását is.

 

Hírek.skInterjú Farkas Ivánnal 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!