-Reménykeltő a tény, hogy május 3-án és 4-én két kisebbségi jogokkal foglalkozó meghallgatást is tartottak Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Kik kezdeményezték a meghallgatásokat, és szándékos vagy véletlen volt, hogy azokat majdnem egy időpontban tartották?

 

– Két, különböző profilú találkozóról volt szó, az egyiket már hónapokkal ezelőtt kezdte szervezni a Petíciós Bizottság (PETI), a másikat pedig két héttel ezelőtt az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniója, a FUEN. Úgy gondoltuk, hogy erősíthetik egymást, hiszen két hónappal ezelőtt is hasonló dolog történt: a PETI érdemben tárgyalta a beneši dekrétumok ügyét, s rá két napra az Európai Bizottsággal tárgyaltunk konkrét személyek lehetséges kárpótlásáról. A két lépés tehát erősítette egymást, s elérte az ingerküszöböt nem csak az Európai Bizottságnál, hanem a nagyköveteknél is.

(..)

A meghallgatás Ön által elnökölt részében információink szerint élénk vita bontakozott ki arról, hogy az EU-nak a jelenleginél hatékonyabban kellene védenie az őshonos kisebbségek jogait, érdekeit. Ehhez az EU milyen eszköztárral és lehetőségekkel rendelkezik, illetve milyen téren legégetőbb az orvosolnivaló?

 

 hirdetes_810x300  

– A vita – hála Istennek – egyoldalú volt, minden felszólaló kisebbségbarát javaslatokkal élt. Megjegyzem, titokban ebben reménykedtem, ezért javasoltam ezt a meghallgatást. Teljesen nyíltan: ha csak mi, kisebbséghez tartozó politikusok és polgárok kérjük azt, hogy az EU hatékonyabban figyeljen oda erre a kérdésre, az talán kevésbé súlyos, mint ha az Európa legjobb olasz, angol, finn, magyar, holland és német egyetemeiről meghívott, kiemelkedő szakemberek teszik ugyanezt. Tudom, hogy délután 2 órakor már Jourová biztos asztalán volt az erről szóló jelentés. Most a konkrét javaslatok kidolgozása következik, s az Európai Parlament egy másik bizottsága szeptemberben tér vissza a kérdéshez.

(..)

-Tajani korábban Markus Warasin személyében kisebbségekkel foglalkozó tanácsadót nevezett ki. Az ő hathatós közreműködésével Ön előrelépést remél-e a felvidéki magyarság olyan égető problémái orvoslása terén, mint a kettős állampolgárság kérdése, az 1945-49 között földjeiktől megfosztott magyarok kárpótlása, a javarészt magyarok által lakott Csallóköz vízkészletének védelme stb.?

 

– Warasin kisebbségi tanácsadó régóta a barátunk, németajkú dél-tiroli polgár, napi szinten működünk együtt vele. Minden problémánkról tud, bírjuk a támogatását. Nagyobb probléma azonban, hogy mindez nem elég: az áttöréshez meg kell szereznünk a képviselők többségének támogatását is, s ez kemény dió. De a szekér elindult, s a mi kötelességünk mozgásban tartani. Az ön által felvetett témák most az Európai Bizottság asztalán vannak, kivéve az utolsót: a vereknyei hulladáklerakat ügyéről még a nyár előtt fog tárgyalni a PETI, mivel a szakértők nem tartják kielégítőnek a szlovák minisztérium eddigi lépéseit. Megmozgatjuk, megizzasztjuk egy kicsit az illetékes miniszter urat is.

(..)

 

Hírek.skCsáky Pál: jó lenne még ebben a ciklusban áttörést elérni a kisebbségvédelem terén

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!