A legrosszabbnak azt tartom, hogy ma a szlovák politikából hiányzik a tárgyilagos vita arról, hogyan változtassuk, reformáljuk meg az országot. Ehelyett egyre gyakoribb a  személyeskedés, vádaskodás, bulvárosodás és a politikai versengés elbutulása. Csak hogy értsük, nem a formáról beszélek, hanem a tartalomról.

 

(…) Ha ehhez hozzáadjuk a szlovák média többségének barátságtalan hozzáállását, nem lep meg, ha az emberek többségének a mai politika a politikusok kölcsönös vádaskodását jelenti arról, hogy ki a nagyobb hazudozó, csaló, tolvaj. Ahelyett, hogy arról szólna a verseny, kinek van jobb programja, szakmai gárdája, ki tudja jobban vezetni az országot és biztosítani a versenyképes gazdaság, a magasabb életszínvonal és életminőség feltételeit.

 

A legfontosobb problémának a populizmushoz és az xenofóbiához való hozzáállást tartom. Minden országban vannak politikusok, akik a populizmus és a xenofóbia útját választják, mert ez a szavazatszerzés könnyebb módja.

 

  hirdetes_300x300   

Itt látom a fő okát annak, hogy miért fordult ki önmagából a szükséges változásokról és reformokról szóló szlovákiai politikai vita. Az ok, hogy az úgynevezett standard jobbközép pártok a populizmus és a xenofóbia elleni harctól a populizmus és a xenofóbia mentén történő versengés irányába fordultak.

 

Azok a jobbközép pártok, akik Ficoval versenyeztek a populizmus terén, vagy méltatlanul koalícióra léptek vele, vagy kiszorultak a parlamentből, és a párt, aki Ficoval és Kotlebával versengett a xenofóbia terén, Kotlebával együtt ellenzékbe szorult.

 

A tárgyilagos vita számára, hogy milyen reformokkal teremtsük meg a jobb jövő feltételeit Szlovákiában (…), nem maradt hely – mert nincs kivel vitázni.

 

HNonline.sk, Ivan Mikloš: Nie je s kým debatovať

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!