(..) A szlovák népesség gyors öregedése és a magas képzettségűek gyors kivándorlása valamint  az aktív migrációs politika hiánya egy nagyon veszélyes „koktélt” hoz létre. Ha még ehhez hozzáadjuk a politikai elit növekvő idegengyűlöletét, a koktélunk már halálos lesz.

 

Először a demográfia. Egy nyugdíjasra itthon jelenleg 5 aktív (15-64) dolgozó jut. Ez az arány gyorsan fog romlani, 30 év múlva ugyanis az arány már csak kettő lesz, vagyis a legjobbak közül a legrosszabbak között leszünk Európában. (..) Az egyetlen, ami ezen segíthet, az aktív migrációs politika. Ilyen most nálunk nem létezik, a környező országokban azonban igen, ami csak rontja a helyzetünket.

 

(..) Csehországban 20 000 szlovák diák tanul költségmentesen, több, mint a felük ott is marad a tanulmányok befejezése után. Szlovákiában körülbelül 1200 cseh diák tanul, többségük később haza is megy.

 

 hirdetes_810x300  

Azt, amit nyugaton elvesztünk, keletről pótolhatnánk. Lengyelországban az előző tanévben például 23 ezer ukrán diák tanult, most körülbelül egymillió ukrán dolgozik az országban.  Márciusban a Fico-kormány elfogadta, hogy nem 30, hanem 100 ukrán diákot szeretne idecsábítani (nem, nem hiányzik egy nulla sem).

 

(..)  Az emberek mindössze 19 százaléka gondolja azt, hogy a legális bevándorlókra szükségünk van idehaza (Németországban 72, Svédországban 77 százalék). (..) A bevándorlókra minden országnál jobban szükségünk lesz majd, de mi akarjuk őket a legkevésbé és a politikusok ahelyett, hogy eltörölnék az előítéleteket, inkább tovább erősítik azokat.

 

hnonline.sk – Ivan Mikloš: Smrtiaci koktail

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!