Párton belüli problémákkal fárasztani a választókat igazi méreg a preferenciák szempontjából. Ennek belátásához nem kell sem politológusnak sem manipulátornak lenni, elég három évet visszatekinteni a múltba.  Hónapokon át terheltük a választóinkat a pártunk belső konfliktusaival, míg a Focus ügynökség 2013 májusában 3,9 százalékra mérte a népszerűségünket.

 

Most hasonló veszély fenyegetett. A rendes kongresszusi ülésen Jozef Mihál bejelentette, hogy mérlegeli pártelnöki jelölését. Két interjún vett részt (egy sor másikat elutasított), mindkettő teljesen korrekt volt, erre bumm, röviddel ezután megjelentek a szalagcímek a párt kettészakadásáról. Körülbelül egy évvel a soron következő kongresszus előtt.

 

Én megérteném, hogy forradalmi lenne, ha a Smer valamelyik alelnöke egy olyan interjút adna, amiben azt jelentené ki, hogy a pártelnök nem a legszebb és legokosabb, és el tudna képzelni máshogy is a párt vezetését. De pont ettől vagyunk mi mások. Az én embereim tudják, hogy eltérő véleménye miatt még senkivel semmi nem történt.

 

 hirdetes_300x300  

Mindenestre, a mi belső ügyeink kiteregetése nem hiányzik a boldogságunkhoz, és a 2013 tavaszán tapasztaltak miatt döntöttem úgy, hogy rendkívüli pártkongresszusi ülést hívok össze, természetesen az SaS alapszabályzatával összhangban. Ezen kívül Jožoval leültünk, és nyugodtan tisztáztuk a félreértéseket. Lehet, hogy már korábban is le kellett volna ülnünk, attól függetlenül, hogy rendkívül jó a személyes kapcsolatunk, és céljaink túlságosan egybevágnak ahhoz, hogy ne jussunk egyezségre.

 

Miért lesz ennek ellenére kongresszus? Alelnökeimmel – Mihál, Ľubomír Galko és Jana Kiššová – megegyeztünk, hogy a kongresszust így is megtartjuk, hogy véget vessünk az alaptalan híreknek a lehetséges szétválásról. Most szombaton pártelnököt választunk, aki a következő négy évre szerez mandátumot és nyugalom lesz. Vagyis nem egészen, de közösen fogjuk céljainkat megvalósítani – hogy átvegyük Szlovákia vezetésének felelősségét.

 

Erre ma már nagyjából készen állunk – nem csak a legtapasztaltabb és a legnagyobb ellenzéki párt vagyunk, de a legjobb anyagi helyzetben lévő is, ami azt jelenti, hogy nincs tartozásunk (…), és állítom, hogy a visszafogott és becsületes finanszírozás az előfeltétele annak, hogy ne kelljen az oligarchákra hallgatnunk.

 

Kellő számú szakember áll rendelkezésünkre, ami szerintem a legnagyobb előnyünk. Szóval, szombaton meglesz a kongresszus, az év végéig intenzíven a régiókkal foglalkozom, és utána tiszta lelkiismerettel mondhatom: készen állunk. Mindannyian, együtt.

 

HNonline.sk, Richard Sulík: Volíme predsedu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!