E sorok írásakor még nem lehet tudni, hogyan végződik a szavazás Robert Kaliňák leváltásáról, de feltételezhetjük, hogy a miniszter még szerdán is hivatalában lesz. Elvégre, eddig még nem történt olyan, hogy egy koalíció saját miniszterét hívta volna vissza. (A kormánnyal szembeni bizalmatlanság kimondása egy másik dolog.)

 

De nem ez a leglényegesebb a leváltással kapcsolatban, sokkal többet nyom a latban az arra utaló bizonyíték, hogy a koalíción belül Kaliňákot inkább csak megtűrik.

 

Elvileg csak a Smer kelt a belügyminiszter védelmére, a Sieť és a Most-Híd oldaláról csak a nagy csend visszhangzott. A pártkollégák is nagy ívben elkerülték, hogy (a belügyminisztert) védelmükbe vegyék a központi téma, a Bašternák-ügy kapcsán. Robert Fico szájából is csak azt tudtuk meg, hogy Kaliňáknak sikerült elfogadtatni a schengeni egysezményt, átnyomta a közbeszerzési törvény módosítását, Szlovákia a „nyugalom oázisa“, a zűzoltóságokon gyakorlatilag technikai forradalmat hajtott végre, csökken a bűnözés és balesetek száma, ugynakkor nő a felderített bűntények száma.

 

 hirdetes_300x300  

Mindezt, természetesen, üdvözöljük, de a leváltást nem a teljes alkalmaltlanság miatt javasolták, hanem mert sokmilliós adócsalások gyanúit banalizálta el – és ezt a balesetek számának csökkenése sem zárja ki.

 

Ezt nyilván elismerik a koalíciós partnerek is, ezért inkább elfordulnak Kaliňáktól. Bizonyára a Most-Híd sajtóközleménye is pontos a tekintetben, hogy a saját miniszterük ellen szavazni teljesen ellentétes a politika logikájával. A másik oldalon nyilvánvaló, hogy Kaliňák mérgező hatása közelít a szociáldemokraták egykori esztétájáéhoz, és nem vagyunk messze attól a pillanattól, amikor pozíciója már tarthatatlan lesz.

 

(…)

 

Hnonline.sk, Peter Tkačenko: Máme ho na lopate

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!