Reális, hogy az európai gazdaságot negatívan érinti, de sokkal nagyobb kárt okoz majd a brit gazdaságnak. Még ha meg is egyeznek valamilyen exkluzív (gazdasági) kapcsolatról, a brit gazdaság akkor is veszít rajta nagyjából a GDP 3 százalékát. Ha nem egyeznek meg, akkor az 6-10 százalékkal is visszavetheti a brit össztermelést. Ezek már katasztrofális számok, hatalmas mértekben megnövekedhet a (brit) munkanélküliség (…).

 

Ha Nagy-Britannia esetleg kilépne az EU-ból, a dominóeffektus lenne igazán veszélyes, Dánia, Hollandia és a skandináv országok miatt (…).

 

Szlovákiának alapvető érdeke és létkérdés, hogy az Európai Unióban maradjon. (…) Nagy-Britannia ezt még megteheti a maga óriási gazdaságával, bár meggyengül, de túléli.

 

 hirdetes_810x300  

Ha szétesne az EU, Szlovákia nem élné túl. (…) Túlélheti, de a gazdaság óriási visszaesést szenvedne el, a munkanélküliség óriási növekedése mellett. A beruházásaink 80 százaléka az Európai Unióba irányul, az állami beruházások 85 százalékát az EU-s források támogatásával finanszírozzuk, a szociális politika egészét az EU-s forrásokból finanszírozzuk. Ez azt jelenti, hogy olyannyira függünk az európai piactól, hogy szerintem nagyon súlyos (helyzet) alakulna ki.

 

HNonline.sk – Ľuboš Blaha: Ak by sa rozpadávala únia, Slovensko by neprežilo

 

Az interjú 2016. június 9-én jelent meg.

 

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!