Nem törvényszerű, ellenkezőleg, abszolút kivételnek számít, hogy az EU tagállamainak csúcstalálkozója nem Brüsszelben valósul meg. Szeptember 16-án Pozsonyban lesz, ami azt igazolja, hogy Szlovákiára az Unióban abszolút elfogadott és megbízható partnerként tekintenek.

 

(…)

 

(A szeptemberi csúcstalálkozó) nem végződhet azzal a megállapítással, hogy az Európai Unióban minden rendben van, csak az emberek nem értenek minket. Ellenkezőleg, az európai közvéleménynek új politikai megoldást kell kínálnunk, amelyek megválaszolják alapvető kérdéseiket – legyen szó akár a személyes védelmükről, vagy a gazdasági stabilitásról. Beszélnünk kéne bizonyos mértékben az Unió magabiztosabb fellépéséről is a biztonsági kérdésekben.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanígy, be kell vezetnünk egy érthetőbb nyelvet az európai szótárba. Mint az egyik légrégebben hivatalban lévő miniszterelnök az Unióban tényleg aggódom amiatt, hogy ha a következő hónapokban nem leszünk sikeresebbek az EU működésének alapvető kérdéseinek keresésében, a dezintegrációs hangulatot még inkább felerősítjük. Pontosan ebben áll a mi elnökségünk történelmi feladata. És mi szembenézünk vele.

 

Szlovákia számára egyértelmű, hogy európai integrációnk története sikeres, és nincs alternatívája. Elvégre, mindenki, aki figyelte az európai képviselők vitáját az általam Strasbourgban bemutatott [EU-elnökségi] prioritásaink kapcsán, ismételten ugyanazt a megjegyzést hallhatta: Szlovákia egy európai sikertörténet.

 

A hozadékok, legyen szó akár a gazdasági fejlődésről, a bérek és életszínvonal emelkedéséről, az infrastruktúrákra, városokba és falvakba, a környezetvédelembe és más ágazatokba elköltött hatalmas forrásokról, vagy a tényről, hogy képesek voltunk az uniós források 97 százalékát lehívni, ami EU-átlagon feletti eredmény, ez mind előrevitte országunkat tagságunk elmúlt 12 évében.

 

Bizonyos fokig természetes, hogy az emberek ezeket az eredményeket természetesnek veszik. Ezért akarunk Pozsonyban az új ajánlatra koncentrálni, ami reális válaszokat ad az emberek mai félelmeire és igényeire. A kormány és én személyesen maximálisan azon leszünk, hogy a következő hónapokban ne kerüljünk az ellenzék által mutatott politikai mélységekbe, hogy a munkára, az elnökség betöltésében a professzionális színvonalra, Szlovákia pozíciójának megerősítésére összpontosítsunk Európában, mert tőle függ országunk jövőképe.

 

HNonline.sk, Robert Fico: Uznanie pre Slovensko

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!