Andrej Dankonak kedden nagyon jó napja volt. Mindjárt reggel kidobta Richard Sulíkot a képviselői grémiumról – ahol a házszabályról vitáztak volna –, mert nem parlamenti képviselő. Az ülés után [Danko] bejelentette, hogy az ellenzék mely „enyhítései” fogadhatóak el számára – gyakorlatilag egyik sem.

 

Támogatta őt Bugár Béla is, vagyis az új szabályok elfogadása elől minden akadály elhárult. Ezután jött a hír öt képviselő átpártolásáról a Most-Hídba, élükön Andrej Hrnčiarral, vagyis a négyes koalíció tényszerű megszűnéséről és a [koalíciós] viszonyok újragondolásának szükségességéről.

 

És hogy tiszteletbe tartsák a nemzetiek erejét, Danko rögtön ezután (…) bejelentette, hogy nem támogatja a koncessziós díjak emelését, amivel lényegében lemondásra szólította fel Marek Maďaričot.

 

 hirdetes_300x300  

A látkép a „felelősség és folyamatosság kormányának” széthullásának dinamikáját mutatja. Kedd után talán már Robert Fico sem tetteti tovább a halottat, és elmondja nekünk, miképp kíván reagálni a hatalmi viszonyok megváltozására. Nyilván a Sieť kipárolgott a parlamenti matematikából, és nehéz lesz tovább megvédeni Roman Brecely székét az uniós pénzekkel még mindig jól kibélelt közlekedésügyi minisztériumban. Problémái lehetnek Hrnčiarnak is, aki a parlamentben a alelnöki széket foglalta el.

 

Hogy mi fog történni a továbbiakban, nehéz megjósolni, de legalább (…) felajánlhatjuk szerény tanácsunkat. Ha már a koalíciós szerződés úgysem érvényes, Maďarič megtarthatja a szavát, és beadhatja lemondását. Helyére léphetne Anton Hrnko és kitörölheti az RTVS-ből a kettőspontot. A Smer a veszteséget Viktor Stromček közlekedésügyi miniszteri kinevezésével kompenzálhatná. A Most-Híd Hrnčiarék átpártolásával  egy államtitkári pozíción kívül személyes befolyást is szerezne az európai források felett. És, természetesen, augusztus 16-át Andrej Danko-napnak kell kikiáltani.

 

HNonline.sk, Peter Tkačenko: Ave, trojkoalícia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!