A volt közlekedésügyi miniszter és a Sieť elnöke, Roman Brecely nyíltan beszélt arról, mi is történt a legkisebb kormánypárt kiszorulásakor, milyen érdekek húzódtak meg a háttérben, és mi volt az ő szerepe. Az interjút Peter Tkačenko, a HNonline.sk riportere készítette. 

 

[Hrnčiarék] azt is szóvá tették önnek, hogy nem szüntette meg azt határozatot, ami miatt Andrej Hrnčiar és Martin Fedor elvesztették elnökségi tagságukat. Miért nem változtatta meg ezt a határozatot?

 

Az egész történethez (…) hozzá tartozik egy másik történet, ahol ugyanaz a közös nevező, Andrej Hrnčiar. A tény az, hogy Andrejnek már a kezdet kezdetén miniszteri ambíciói voltak, hogy közvetlenül a minisztériumban folytathassa saját üzleteit. Ez a vágya nem teljesült (…). Amit Rado Procházka felé megjegyeznék, hogy nagylelkűségében végül felajánlotta neki a parlament alelnöki posztját, de Andrej ettől a pillanattól arra használta fel pozícióját és hatalmát, hogy kitalálja, miképp szerezhetne nagyobb befolyást a minisztériumban. Világos volt számára, hogy az én munkastílusom nem teszi lehetővé, hogy a minisztériumot irányíthassa.

 

 hirdetes_810x300  

Történtek próbálkozások a minisztérium feletti befolyás megszerzésére?

 

Természetesen, érezhető volt, át akarta vinni a saját dolgait.(…) Szóval Martin Fedorral együtt arra kerestek megoldást, hogyan erősítsék meg befolyásukat. Két variációt találtak ki. Az egyik az volt, hogy többséget szerezve az elnökségben átveszik a Sieť irányítását.

 

Palotaforradalmat akartak?

 

Pontosan. És egyúttal megerősíteni a minisztériumot. Rado Procházka átlátott rajtuk. Kizárta őket az elnökségből és megakadályozta a palotaforradalmat. A másik variáns, amit előkészítettek, hogy egy másik koalíciós partnerrel kötnek üzletet. Hogy melyikkel, azt jól tudja. A nap végén kiderült, hogy a Most-Híddal egyezkedtek.

 

(…) Ön csak egy báb lett volna [a minisztérium élén], ők pedig csinálhatták volna, ahogy ön mondta, a saját bizniszeiket?

 

Alapvetően így képzelték el. (…) Ez nem történt meg, ráadásul elfogta őket a rettegés, mikor megmondtam, hogy ha a pártban maradnak, (…) törvényjavaslatokat várok tőlük azoknak az embereknek a javára, akik őket megválasztották. Szóval nem csak hogy nem szerezték meg a párt felett az irányítást, de még dolgozniuk is kellett volna.

 

Szóval a jobbik variáció a Most-Hídba történő távozás volt?

 

Annak az árán is, hogy tudtam, elvesztem a pozíciómat. De nekem megérte, hogy ne menjek bele ebbe a játékba.

 

Az eredmény pedig az, ahogy ön is mondta, hogy áruba bocsátották befolyásukat. De miért? A minisztériumot nem kapták meg.

 

Ezt ebben a pillanatban nem tudom megmondani. Az idő megmutatja, mi történt pontosan, hogyan egyezkedtek és mit kaptak cserébe. Már csak figyelmesen ki kell várni. Számomra ez hatalmas csalódás. Ezeket az embereket személyesen ismertem, bizonyos időt egy töltöttünk a kampány során, de hát, ilyen a politika.

 

 

HNonline.sk, Brecely otvorene prehovoril, čo sa dialo v Sieti: Hrnčiar túžil po vplyve, chcel zo mňa urobiť bábku

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!