(…) Nézze, egy szlovák vagyok, aki a 4. századtól kezdve a legtöbbet tette Szlovákiáért. Én vagyok az egyetlen, akinek ez alatt sikerült létrehoznia egy önálló államot. De az elismerés nem érdekel. A fontos az, hogy az unokák megbecsüljék a nagyapjukat, a többiek meg azt gondolnak, amit akarnak. Egy dolgon nem tudnak változtatni: Mečiar alatt fejlődtünk a leggyorsabban és az országunk a legjobb állapotban volt az összes közép-európai ország közül.

 

(…) Most kristályosodik ki Csehország és az EU kapcsolata. Figyelem, ahogy Zeman elnök úr megnyitja azokat a piacokat, amelyeket Havel bezárt, azaz Orszországot és Kínát. Keleten van pénz, kereslet, befektetési hajlandóság és érdekli őket Európa. Mindezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül és nem lehetünk szolgalelkűek az USA irányába.

 

(…) [Ami a menekültválságot illeti], a 90-es években a jugoszláv háború elől menekültek az emberek, úgyhogy nincs új a nap alatt. Szlovákiában 13 nemzetiség él, és szlovákok is élnek külföldön. Ezzel meg kell békélni.

 

 hirdetes_300x300  

(…) Igaz, hogy a [Csehszlovákia szétválásáról szóló] tárgyalások bonyolultak és hosszadalmasak voltak. Eredetileg meg akartuk tartani a föderációt, de sok ember és politikus  ellenezte. Azt mondták, hogy polgárháború lesz, mint Jugoszláviában, és hogy a cseh korona 30 szlovák koronát fog érni. Mindez hozzájárult az ország széteséséhez.

 

Václav Klaus akkor azt mondta nekem, hogy nyugodtan feloszthatjuk a köztársaságot, erre megvannak a törvényi jogkörei és nem kell senkit megkérdeznie. Azt is mondta, hogy ha ez nálunk, Szlovákiában problémát jelent, hirdessünk ki referendumot.

 

Csakhogy a törvényben az is benne volt, hogy ha a Csehszlovák Föderalista Köztársaságot felosztják, az, aki a felosztás mellett döntött, átadja a vagyont a másiknak. Szóval, ha Szlovákia egyoldalúan referendumot hirdet, az a veszély állt volna fenn, hogy minden közös vagyont Csehország kap meg.

 

(…) A szlovákoknak önállósodniuk kellett, másképp nem ment. (…) Egyszerűen ki kellett próbálniuk, hogyan kell harcolni és élni egyedül. Ma a két ország kapcsolata példa lehet az EU számára.

 

 

iDnes.cz – Mečiar pre český denník: Od štvrtého storočia som toho pre Slovensko urobil najviac ja

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!