Várhatóan referendum lesz az eurozónából történő kilépésről [Olaszországban]. Az olaszoknak elegük van az elitből és a „jó európaiakból”. Vagy előrehozott választások lesznek, vagy legkésőbb 2018-ban megválasztják Beppe Grillo-t, ő pedig már megígérte a referendumot az eurozónás tagságról. Mert a tény az, hogy az erős euró tönkreteszi az olasz gazdaságot (a reformok makacs elutasításával kombinálva).

 

(…) Renzi fő versenytársainak, a Beppe Grillo vezette Öt Csillagnak és az Északi Ligának nem kellett túl sok ahhoz, hogy egyértelműen állást foglaljanak – a referendum ellen. Tegnap tehát az olasz választópolgárok dönthettek: vagy az elitet és a változást választják, ez utóbbi pedig épp az elitet korlátozta volna, vagy a protestáló pártot választják, ami meg akarja dönteni az elitet.

 

(…) Mindenesetre, Olaszországnak rengeteg problémával kell megküzdenie. Az olasz gazdaság ott van, ahol tíz évvel ezelőtt, más szóval tíz éve stagnál. Az ipari termelés a 80-as évek szintjén van (például az autógyártás volumene csak a harmada az 1990-es évekbelinek). A tartozások rekordnagyságúak (az államadósság nagysága a GDP 134 százaléka, 2200 milliárd euró), (…) stb.

 

 hirdetes_300x300  

Az euró már évek óta túl erős valuta. Jobban mondva, a közös valutaunió Németországgal (és például Hollandiával és Ausztriával is) az évek óta stagnáló Olaszországot tönkreteszi.

 

Az olasz politikusok a hathatós reformok helyett évről évre hadakoztak és akadályozták egymást a parlament két házában, és a második világháború óta körülbelül évente új kormányt választottak. Ha a „Movimento 5 Stelle” (a jelenleg legerősebb politikai párt) hatalomhoz jut, különösebb reformok miatt nem kell aggódni. De az olaszokra újabb népszavazás vár: az eurozónából való kilépésről.

 

 

HNonline.sk, Richard Sulík: Talianske referendum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!