A Volkswagen 14 százalékkal emeli a béreket. (az elkövetkező 18 hónapban), ami a szlovákiai életszínvonal szempontjából jó hír. Elsősorban ez a szakszervezet és a munkások diatala, egyúttal ismét megmutatkozott, hogy a piaci erők erősebbek, mint a multinacionális vállalatok.

 

(…)

 

Az olcsó romániai és bulgáriai vendégmunkások bebetonozzák az alacsony béreket Szlovákiában. Az ok egyszerű: ha növekszik az igény a munkaerő iránt, változatlan kínálat mellett emelkedik a munkaerő ára, azaz a bér. Ami jó, ezt szeretnénk.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

Ha idehozunk több tízezer embert külföldről, a munkaerő iránti megnövekedett keresletre a nagyobb munkaerő kínálat a reakció, nem pedig a magasabb bér. Ezt pedig nem akarjuk.

 

A sztrájk így az egyik – még ha szélsőséges is – módja annak, hogy növeljük a fizetést. Nem szeretném megítélni a követelések jogosságát, de több tényező befolyásolja őket: 1800 euró az átlag az összes alkalmazottra számolva, beleértve a középvezetést, túlórékat, kiegészítéseket, stb. A sztrájkolók túlnyomó többsége 1200 euró körül kereshet.

 

(…)

A sztrájk káros Szlovákiára nézve, mint befektetési területre. A béremelést ugyanakkor helyesnek tartom, mert minél magasbbak lesznek a bérek otthon (piaci alapon, nem pedig államilag kikényszerítve), annál kevesebb ember megy külföldre, és lehet, hogy egyesek haza is térnek.

 

Kép: topky.sk

 

Hospodárske NovinyRichard Sulík: Volkswagenu držím palce

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!