Az üzletláncok nem csak kereskedelmi szervezetek, de nagyban befolyásolják a fogyasztók viselkedését. Kereskedelmi politikájukkal olyan termékek fogyasztására ösztönzik őket, ami számukra nem biztos, hogy a legjobb választás. Ennek eredménye megannyi botrány, például a brazil hús, a lengyel-kínai csirke vagy legutóbb a holland tojások ügye.

 

Az üzletláncok viselkedésének nagy hatása van az élelmiszeripari vállalkozásokra és őstermelőkre is. A hazai termeléshez való pozitív hozzáállásukkal segíthetnek a helyi termelőknek és mezőgazdászoknak, ignoranciájukkal viszont tönkretehetik a helyi vállalkozásokat. Az üzletláncok cselekedetei nem lehetnek közömbösek az államnak sem, ugyanis védenie kell az állampolgárai érdekeit, akkor is ha az iparról, a munkahelyekről és az élelmiszeripari biztonságról, vagy az emberek egészségéről van szó – mert ha hosszú távon nem megfelelő élelmiszerekkel fognak minket etetni, megbetegedünk.

 

Már többször leírtam, hogy a Németországban vagy Ausztriában is működő üzletláncok külföldi polcain nagy arányban találhatóak meg német és osztrák termékek, de nálunk ez fordítva van és a hazai termelők termékei nem kerülnek fel a polcokra. Fontos, hogy a szlovákiai szupermarketekben több hazai termék jelenjen meg, azért is, mert a házi termelés a hivatalok ellenőrzése alatt áll és összhangban kell lennie a szigorú jogszabályokkal. A külföldről behozott élelmiszerek nem esnek át ilyen ellenőrzésen. (…) Az üzletláncoknak viszont átgondolt módszerük van a szlovákiai termékek kiszorítására.

(…)

 hirdetes_300x300  

A Kaufland kereskedelmi lánc kitalált egy módszert, hogy kerülje meg a törvényt. Aki azt szeretné, hogy termékeit a Kaufland polcain árulják, támogatnia kell a Kaufland televíziós reklámját 50 ezer euróval. A szpotban szó sincs a támogató termékeiről, hanem a Kaufland akcióit reklámozzák. A kérdésre, hogy garantálják-e az adott gyártó forgalmát az mondták, hogy ezt nem tudják. A megjegyzésre, hogy ez a törvény megkerülése a munkatárs azt válaszolta, hogy a gyártó oldaláról ez a szavainak a kiforgatása. Mit lehet hozzátenni – (egyelőre) ez egy szélmalomharc.

 

Hospodárske NovinyVilági Oszkár: Boj s veternými mlynmi

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!