Az állam több ezer euróval lopja meg alkalmazottait. Ők azok a szakácsok, gondnokok, gondozók, könyvelők, karbantartók, sofőrök és mások, akik minimálbérért dolgoznak az államigazgatásban. Azokra az alkalmazottakra, akiknek kvázi a kormányfő a főnöke, nem vonatkoznak az úgynevezett minimális bérkövetelések, mint a magánszektorban.

 

Összehasonlítás. Egy könyvelőt egy magáncégben a Munkatörvénykönyv szerint legalább a harmadik nehézségi szintű kategóriába kell besorolni és januártól a bruttó bére legalább 672 euró kell, hogy legyen. Ez a minimálbér 1,4-es koefficienssel való felszorzása. Egy hivatalban dolgozó könyvelőnek viszont be kell érnie a 435 eurós minimálbérrel, januártól 480 euróval. Rá nem vonatkozik az említett koefficiens, így jövőre akár 2300 eurót is veszíthet a magánszektorban dolgozó könyvelőhöz képest.

(…)

Robert Fico állítja, az állami alkalmazottak fizetésének emelésére nincs pénz. Akkor vajon hol találjon pénzt a béremelésre egy magánvállalkozó, aki valahol keleten foglalkoztat embereket? Vagy mozgássérülteket foglalkoztat egy védett üzemben? Januártól ez nem csak plusz 70 euró lesz a béreken, hanem a járulékokon is.

 

 hirdetes_400x285  

Fico képtelen tisztességes fizetést adni az állami alkalmazottaknak, ezért a minimálbér alkotmányos garanciájával próbálja ezt elrejteni. Miro Beblavý mondta, hogy Fico saját populizmusát reklámozó újságot csinál az alkotmányból. Minden euróból, amivel a „bruttó” minimálbért emelik, az állam 58 centet vesz el az adókon és járulékokon keresztül. Ha Fico alkotmányba helyezi az alkalmazottak minimálbér emeléséhez való jogát, akkor bele kell tennie az állampolgárok adó- és járulékcsökkentésre vonatkozó jogait is.

 

Azért is, mert elfogadhatatlan, hogy az állam az adókkal és járulékokkal a minimálbér emelésének több mint felét elviszi.

 

hnonline.skJozef Mihál: Najhorší zamestnávateľ je štát

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!