Egy normális országban ez nem lehetne téma. A javaslat, hogy a nemzetiségi iskolák diákjai idegen nyelvként tanulhassák a szlovák nyelvet, az olvasókat csak azért lepheti meg, mert ez még nem magától értetődő dolog.

 

Végülis, a szlovák nemzeti mitológia tele van olyan történetekkel, ahol Apponyi minisztersége alatt az ártatlan szlovák lurkók értetlenül ültek az iskolapadban, mert tanítóik, az erőszakos magyarosítás eszközeként, finnugorul beszéltek hozzájuk.

 

A történelemből okulva talán nagyobb megértéssel viseltethetnénk Szlovákia polgárai iránt, hogy értsenek minket. Nem? Némelyek szerint talán nem. Mert a magyarok…

 

 hirdetes_810x300  

Sajnos, társadalmunk még mindig nem képes ésszerű és szakszerű megoldásokat elfogadni, ha a magyarokról van szó. Ez a szlovák nemzeti öntudat szomorú bizonyítványa is egyben.

 

Annak ellenére, hogy a magyar kisebbség körében kisebb a termékenység, az asszimiláció miatt csökken a számuk és az MKP háromszor egymás után kívül rekedt a parlamentből, a félelem még mindig él [a többségi társadalomban] egy „létüket veszélyeztető” fenyegetés miatt. Miközben pusztán meg nem értésről van szó: a cél, hogy a magyar gyerekek jobban beszéljenek szlovákul, és ne rosszabbul.

 

Tragikus, de a gond nem maga az oktatás, azt a magyarokon kívül senki sem venné észre. A gond a probléma keretbe helyezése: „a szlovák, mint idegen nyelv” olyan irracionális félelmeket kelt, minthogy az ország egy részét esetleg leválasztanák. Pont úgy, ahogy a démonizált autonómia esetében történt, amelytől mindenki rettegett, még ha nem is tudta senki, hogy mit is jelentene.

 

Nem fogunk tanácsokat osztogatni a Most-Hídnak, hogy érjen el változást titokban, mindenesetre a keretet azért átfogalmazhatná. Például a „didaktikus eljárások paradigmaváltása a nemzetiségi iskolákban” kifejezés egyetlen nacionalista érdeklődését sem keltené fel. Sok szerencsét!

 

Hospodárske Noviny, Duch Apponyiho

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!