Végre megtudtuk, mit csinált Robert Fico kormányfő teljes hat napig a választások után. Csodálkozott.

 

Pontosabban: nem értette, miért beszél mindenki arról, hogy a Smer miért kapott ki a megyei választásokon. A kormányfő semmilyen kudarcot nem vett észre, és pártja védelmében egy grafikont mutogatott.

 

Attól a pillanattól elkezdett Peter Kažimírra hajazni. Bár Fico grafikonjai helyesek voltak, a kormányfő szavait hallgatva többen felvonták a szemöldöküket.

 

 hirdetes_810x300  

A Smer 88 képviselői helyet szerzett, és nézzék meg milyen messze van ettől a többi párt. És igen többet szeretne, de ki nem. És újra csak elmondta, nem érti, milyen kudarcról, milyen vereségről beszél a sajtó.

 

Rendben, akkor magyarázzuk el a kormányfőnek.

 

A számolásnál legyünk kicsit nagylelkűek, adjunk Fico pártjának több képviselőt, szám szerint 97-et. Ennyi mandátumot szerzett a Smer saját és koalíciós jelöltjeivel együtt (ez utóbbiak többsége a kormánykoalíció jelöltje volt). Ebbe a csoportba tartoznak azok a képviselők, akik a Smer érdekeit fogják képviselni.

 

Miben nyilvánul meg a Smer fiaskója?

 

Ficoék négy évvel ezelőtt saját és koalíciós jelöltjeikkel 175 mandátumot szereztek, ami átszámolva azt jelenti, hogy 78 képviselői helyet veszítettek el (45 százalékos zuhanás). Fico ugyan hivatkozhat arra, hogy a független jelöltek minden párttól vettek el mandátumot, de ez egy újabb tévedés: a legtöbbet pont a Smertől vették el. Az ellenzéki pártok mandátumainak száma négy éve 104 volt, most ráadásul eggyel több.

 

A legfájdalmasabb Robert Fico számára mégis egy másik összehasonlítás lehet, amelyről a sajtótájékoztatón elfelejtett említést tenni. Richard Sulík és Igor Matovič (illetve az őt helyettesítő Veronika Rémišová) eredményéről. Pártjaik alkották az ellenzéki koalíció magját, és az ehhez csatlakozó KDH és más kisebb pártok legyőzték Fico kormánykoalícióját. Mégpedig 105:97 arányban, vagy ha százalékos arányban szeretnénk kifejezni: 25,2:23,3.

 

A különbség azt mutatja, hogy a mérleg nyelve kezd átbillenni. Valami olyasmi történik, amiről a jobboldal egy éve még csak álmodni sem mert. Hogy megint minden Fico szájíze szerint alakuljon, a Smernek gyorsan kell cselekednie. Kénytelen jobban támaszkodni partnereire, mert egyedül már nem képes nagy győzelmeket aratni. És legfőképp, tisztáznia kell magát a korrupciós ügyekből, illetve találnia kell valakit, aki képes visszacsábítani az elpártoló választókat.

 

(…) Ha a kormányfő így folytatja, az a „nem létező” vereség lecsaphat rá a soron következő parlamenti választásokon is. És az már végzetes lehet a Smer számára.

 

HNOnline.sk, KOMENTÁR: Premiérovi treba vysvetliť, čo sa stalo

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!