A kórházak közel 600 milliós adósságát és az Általános Egészségbiztosító vezetői által felhalmozott több mint 200 milliós tartozást valakinek meg kell fizetni. A kormánykoalíció úgy döntött, hogy Önök fogják, kedves polgárok.

 

Az egészségügyünk forráshiányos és egy jó nagy lyukakkal ellátott szűrőhöz lehetne hasonlítani. Ez nyílt titok. De az, hogy 2018-ban az állam negatív rekordot döntő mértékben fizeti az állami biztosítottak egészségbiztosítását (a kivetési alap 3,71 százalékával), felháborító.

 

Mindeközben, annak ellenére, hogy csökkentik a biztosítás térítésének összegét és az ország gazdasági állapota javul, a költségvetés még mindig deficites.

 

 hirdetes_300x300  

(…) Az állami finanszírozás helyett Drucker egészségügyi miniszter három új bevételi forrást jelölt meg – a mi pénztárcánk rovására.

 

Először, a rendelési időn túli szakorvosi vizsgálatokat magunknak kell fizetnünk. Ha tehát nem akarunk egész nap sorban állni, azt rendesen meg kell fizetnünk. (…) Az orvosok hivatalosan többet keresnek, az állam és az egészségbiztosítók megtakarítanak, mi pedig örülhetünk, hogy nem kellett a kórház előtt várakoznunk hajnali fél négytől. Pedig kétszer fizetünk: egyszer az egyre emelkedő egészségügyi járulékok formájában, másodjára pedig közvetlenül a szakorvosnál.

 

Másodszor: Drucker Robert Fico kormányfő egyetértésével megszünteti a munkáltatóknak járó, alacsonyjövedelmű alkalmazottak után járó járulékkedvezményt. Egy 480 eurós minimálbért kereső alkalmazott után a munkáltatónak a kedvezmény levonása után csak 300 euróból kellene járulékot fizetni. Ehelyett jövőre a 480 eurós összegből kell majd elvezetnie az államnak a járulékokat, ami havi 18 euróval nagyobb kötelezettséget jelent.

 

Harmadszor: a járulékkedvezmény eltörlése és a minimálbér emelése összességében havi szinten 88 euróval növeli a bérköltségeket (tiszta bér plusz az alkalmazott és a munkáltató által elvezett járulékok összesen – a szerk. megj.), ám a munkások bére nettóban csak 29 euróval emelkedik, 59 euró az államé – az adóhivatalé, a Szociális Biztosítóé. Az egészségügyi biztosítók (beleértve az állami Általános Egészségbiztosítót – a szerk. megj.) 37 euróval kapnak többet – vagyis több jut nekik, mint a munkásnak, akinek, még egyszer mondom, 29 euróval nő a tiszta fizetése!

 

És végül, 2018 májusában a munkatörvénykönyv értelmében emelkedni fognak a bérkiegészítések alsó határai is, aminek a felét megint csak az állam viszi el. A Munkaügyi Minisztériumban kiszámolták, hogy az [éjszakai műszakért, hévégi és ünnepnapi műszakért járó] bérkiegészítésekből az egészségbiztosítók ebben az évben 67 millió eurót szerezhetnek, 2019-ben pedig 106 milliót.

 

Így néz ki Fico kormányának szociális csomagja a gyakorlatban.

 

HNonline.sk, Dlhy nemocníc a „Všeobecky“ zaplatíte vy

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!