A politikusok három csoportba oszthatóak. Az egyikbe azok tartoznak, akik sem programmal, sem gondolatokkal nem rendelkeznek – a céljuk csupán az, hogy minél közelebb maradjanak a vályúhoz. A másik csoportba azok tartoznak, akiknek ötleteik ugyan vannak, de nem tudnak világos prioritásokat meghatározni. Az Együtt – Polgári Demokrácia a harmadik csoportba szeretne tartozni – azok közé, akik tudják, hogy mit akarnak és mi a legfontosabb. Mi az elsődleges prioritásaink közé a magasabb fizetéseket soroljuk.

 

(…) Amennyiben a szlovák gazdaság – úgy mint tíz évvel ezelőtt – az EU leggyorsabban fejlődő gazdasága lenne, akkor 2025-re már probléma nélkül el kellene érnünk a kétezer eurós átlagfizetést. Ilyen fizetések mellett ugyanis a fiatalok nem menekülnének külföldre. (…)

 

A valóság azonban teljesen más. (…) Az alkalmazottak nem tudják, hogy milyen jogaik vannak, a rossz környezet falához nyomott vállalkozók pedig védekeznek a magas fizetésemeléstől. Egyre több adminisztráció, hatalmas korrupció, félig működő államigazgatás, szétesőben lévő oktatásügy…Mindez azt jelenti, hogy egyelőre nemhogy az osztrák fizetéshez nem közeledünk, de még a szlovén és az észt fizetést sem érjük el. Mi más ez, mint büntetés Ficóért és a tehetetlenségéért.

 

  hirdetes_300x300   

Szlovákia állampolgárai azért is keresnek keveset, mert az amúgy is alacsony bruttó bérből még kevesebbet kapnak a számláikra. A fizetések megadóztatása és a különféle levonások egyike azon kevés dologknak, amivel a Fico kormányok nemcsak elérték, de túl is lépték a fejlett Európa szintjét. És évről évre többet vonnak le a fizetésekből. (…) A legutolsó minimálbér-emelés során az állam rögtön el is vette a bérek kétharmadát. Ez olyan politikára vall, ami egyetlen európai államban sincs jelen. (…) Ezért végzik az ápolónőink Ausztriában, az egészségügyi nővérkéink Csehországban, a tanáraink pedig a Kauflandban.

 

(…) Az új kormányra ugyan még várni kell, de a jobb fizetésért már most harcba lehet szállni. Hadd érjük el 2018-ban a fejlett Európa szintjét legalább a fizetések terén.

 

Hospodárske Noviny, Miroslav Beblavý: Kedy budú dvetisíceurové platy?

Nyitókép: refresher.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!