Kezdésnek nézzünk egy nagy klasszikust:

 

Egy okos uralkodó szavát meg nem tarthatja és nem is kell neki azt megtartani, ha az kárt hoz számára, s az okok, melyek őt az ígéretre bírták, többé nem léteznek.

 

Ha Niccolo Machiavellinek igaza van, Bugár Béla valóban egy okos ember. Nem a semmiért van a politikában 30 éve. Aki azt gondolta, hogy saját kijelentéséből, miszerint „vagy megegyezünk az előrehozott választásokról, vagy a Most-Híd kilép a kormányból”, nem korcsolyázza ki magát, durván alábecsülte Bugár képességeit. E piruett bár nem értékelhető, de minden machiavellista tudja, hogy nem a jellem, hanem az eredmény a döntő.

 

Bugár ráadásul még csak nem is hitszegő. Az ördög, mint mindig, a részletekben van. Hiszen az Országos Tanács egyértelmű mandátumot adott a Most-Híd vezetőségének azzal a kiegészítéssel, hogy ha új fejlemények történnek, az elnökség dönt. Ajha, az elnökség olyan tempóban fogadta el a döntést, hogy azt még a Kommunista Párt Népgyűlése is megirigyelhetné.

 hirdetes_300x300  

 

Talán értik is, amit olvasnak, ellentétben František Šebej (Most-Híd) parlamenti képviselővel. Lucia Žitňanská egyetért, de az új kormányban már nem vállal szerepet, mert még maradna a politikában. A Most-Hídnak már semmilyen jövője nincs, ezért a fennmaradó két év jól jöhet. A karaván megy tovább a kutyák már nem is ugatnak.

 

Robert Fico tehetsége előtt is fejet hajthatunk. Egy olyan harmadik utat választott, amit senki sem ajánlott neki, egyben ellehetetlenítette vele a szentesített kommentárok és előrejelzések mindegyikét. Egy ilyen húzást még a Avenau 5. szám alatt sem találtak volna ki.

 

Igaz, Andrej Danko nincs egyedül azzal az érzésével, hogy a jelenlegi ellenzék összetétele Dzurindát és Miklošt idéző, nosztalgikus könnyeket csal a szemekbe. De a koalíció „feláldozza magát”, hogy megmentse Szlovákiát Matovičtól, Kollártól, Galkotól egy olyan időszakban, amikor a felmérések szerint ez a formáció nem tudna kormányt alakítani, és a megkérdezettek 40 százaléka előrehozott választásokat akar.

 

De egyébként ez a kormány teljesen legitim képviselője a népakaratnak. Az elnöknek feltételeket szabni, amelyekért cserébe a kormányfő hajlandó lemondását benyújtani, szintén nem éppen szokványos. Az alkotmány semmi hasonlót nem ismer. Ki is  kérte számon Andrej Kiskától, hogy jogköre határán mozog?

 

Meghajduk másoknak, hogy arról elmélkedjenek, mivel győzte meg Robert Fico partnereit arról, hogy ennek a kormánynak bármi áron folytatódnia kell. Inkább adjuk vissza a szót Machiavellinek:

 

„Szeressék-e inkább az uralkodót, mint féljék, vagy ellenkezőleg. Azt mondjuj, egyik is, másik is szükséges lenne, de mivel nehéz e két dolgot összekapcsolni, biztonságosabb, ha tartanak tőle, mint ha szeretik, ha a kettő közül egyiknek már hiányoznia kell”

 

A kormánykoalíció tegnap elvesztette mindkettő. De befejezik a ciklust. Ez az egyetlen, ami számít nekik.

 

HNonline.sk, Bugárov Most už nemá žiadnu budúcnosť. Žitňanská to pochopila

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!