Peter Pellegrini új kormánya bizalmat kapott a parlamenti képviselőktől, így formálisan is átvehette a volánt. A külpolitikát illetően azonban a lehető legrosszabbul kezdi pályafutását. Még meg sem száradt a kormányfő megbízólevelén a tinta, máris elutazott az EU legfontosabb találkozójára, az Európai Tanácsra.

 

Pellegrini kormányfő, bár egy rövid időre megmutatta magát, bemutatkozott, kezet rázott kollégáival, még aznap visszasietett Szlovákiába, hogy a parlament elé terjessze az „új” kormán „új” Kormányprogramját. És pont itt van a kutya elásva.

 

A kormányfő ugyanis nem magyarázta meg, miért nem várt vele hétfőig, és miért iparkodott annyira, hogy a szlovák választókat a Babiš cseh kormányfő vagy Kurz osztrák kancellár képviselte. Ehelyett mindenáron és minimális módosításokkal még pénteken beterjesztette a kormányprogramot, ami szó szerint a parlamentáris demokrácia szemberöhögése. A nevetséges az is, hogy program a külpolitikai területen úgy ír, mintha nem is létezett volna a Brexit vagy, mintha még mindig az uniós elnökség előtt állnánk.

 

 hirdetes_300x300  

És ha ez nem volna elég, az európai és atlanti irányultság egyértelmű  megerősítése és a szövetségesek melletti kiállás helyett Pelligrini inkább úgy döntött, homokba dugja a fejét. Igen, a volt orosz kém, Szkripal elleni gyilkossági kísérletre gondolok Nagy-Britanniában.

 

Miközben két tucat EU és NATO szövetségesünk azonnal orosz diplomaták kiutasításával reagált, mi még mindig viselkedünk, mintha semmi sem történt volna.

 

Minimálisan azt a lehetőséget mulasztottuk el, hogy legalább részben lemossuk a Robert Fico ex-kormányfő külföldi irányítású államcsínyekről szőtt összeesküvés-elméletei miatti szégyent. Szlovákiának ma egyértelműen ki kell fejeznie, hogy melyik politikai kultúra oldalán áll, és kit tart szövetségesének. Az új kormány ennek épp az ellenkezőjét tette.

 

HNonline.sk, Tri zahraničnopolitické prešľapy novej vlády Petra Pellegriniho

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!