Az utóbbi hetek megmutatták a szlovák demokrácia és államiság erejét. Az államépítés 25 éve alatt képesek voltunk alkotmányos keretek között megoldani a krízishelyzeteket, és örülök, hogy efölött a hagyomány fölött a feszült márciusi események során sem siklottunk el.

 

Megmutattuk, hogy Szlovákia egy olyan működőképes demokrácia, amelyik a válságos pillanatokban is tiszteletben tartja az alkotmányos hatalommegosztást, a rövidtávú megoldásokkal szemben pedig a felelősségvállalást részesíti előnyben. Kormányfőként mérföldkőként tekintek arra, hogy a kormányomnak bizalmat szavaztak, így véget vethettünk a politikai válságnak (…). Ez a koalíció egy szabad, demokratikus választáson kapott mandátumot azoktól az emberektől, akiknek az akaratát kötelességünk tiszteletben tartani.

 

Nagyon örülnék, ha ettől a mérföldkőnek számító eseménytől már nem a múltba, hanem csak a jövőbe tudnánk tekinteni. Rengeteg munka áll előttünk, a kormányom pedig az első naptól felkészült arra, hogy teljes erőbedobással dolgozzon. Az alapvető feladatunk továbbra is az marad, hogy megtegyük a maximumot a fiatal újságíró és a menyasszonya gyilkosságának kivizsgálásával kapcsolatban. Csupán az elkövetők elfogásával és megbüntetésével akadályozhatjuk meg annak a veszélyét, hogy ez a tett egyfajta erkölcsi foltként örökre nyomot hagyjon annak a társadalomnak az arcán, amelyiket bármikor felhasználhatják egy politikai harchoz.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

A koalíciós pártok már jelezték egy nagymértékű szociális csomag előkészítését, és meg vagyok győződve arról, hogy ha egy ország sikeres, akkor azt a polgároknak is érezniük kell.

 

A szociális intézkedésekkel kéz a kézben jár az állam jellemének megváltozása is. Az országot meg kell fosztani a bürokráciától. Az állam nem viselkedhet úgy, mintha a polgárok ellensége lenne. Éppen ellenkezőleg, sok tevékenységet effektívebbé kell tenni, hogy ne kelljen felesleges időt és energiát pazarolnunk. Meg fogom követelni a miniszterektől, hogy a „Barátságos állam“ filozófiájának szellemében a lehető legrövidebb időn belül készítsék el az intézkedéseiket. Ez a felesleges hivatali zaklatást, az értelmetlen papírozást, illetve az egyik hivatalból a másikba való rohanást fogja csökkenteni.

 

Az állam jellemének jelentős megváltoztatásán kívül ezekben a napokban egy másik fő feladat is előttünk áll, mégpedig az, hogy a média által okozott negatív képet megváltoztatssuk az országunkról. Az én kötelességem az, hogy külföldön tisztára mossam Szlovákia nevét. Szlovákia sikeres történet, és a 25 éves útja során kiérdemelte, hogy otthon és külföldön is tiszteljék. (…)

 

HNonline.sk, Peter Pellegrini: Spoločne za „Priateľský štát”

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!