Az eurozóna már 2013 – az adósságválság kicsúcsosodása – óta nem tapasztalt recessziót. A nemzeti kormányok, a nemzeti bankok és a nemzetközi intézmények előrejelzései szerint egy jó ideig nem is találkozunk vele. A gazdasági mutatók ennek ellenére másról árulkodnak: a recesszió valószínűsége az eurozónában meredeken emelkedik.

 

Nemrég lepte meg a világot a GDP harmadik negyedévi növekedési számadata. A lassulás jeleit mutatja már nem csak Olaszországon, de Németország, Svédország, Svájc és Japán is. Az olasz gazdaság stagnálása nem lep meg, de a nagy exportáló országok gyengélkedését nem lehet alábecsülni. Főleg nem Németország, Japán és Svájc lassulását, amely azt jelzi, hogy a probléma globális méreteket ölt.

 

Valójában a globális gazdasági növekedés a múlt év közepén érte el csúcsát, azóta zuhan és a harmadik negyedévben a negatív trend felgyorsult. A GPD  csökkenése a nagy exportőröknél nem véletlen. De Németország problémája egyúttal az eurozóna problémája is. A legutóbbi recessziónál a periférián lévő országok rántották magukkal Európát. Spanyolország, Írország, Olaszország, Görögország és Portugália után Németország is bajba került. Mos azonban merőben más a helyzet: épp Németország lehet, amely a mélybe húzza Európát.

 

 hirdetes_810x300  

Németország nem tanult a hibáiból

 

Még a nagy 2008-as válság sem tudta letéríteni pályájáról Németországot. A hazai fogyasztás részesedése a GDP-ből a 80-as évek óta csökken, és a múlt évben történelmi mélységeket ért el. Ezzel szemben a német export növekvő pályán van, és az 1972-ben mért 17 százalék helyett ma már 47 százalékát adja az éves GDP-nek.

 

Nem, nem Kína függ leginkább a globális gazdaság kondíciójától – GDP-je csak 20 százalékban függ az exporttól –, hanem épp Németország (47 százalék) és Szlovákia (96 százalék). Ha lassul a globális gazdasági növekedés, a német export csökkenésével csökken a német gazdasági bővülés is – és vele a szlovák is.

 

Európai triumvirátus

 

Németország Franciaországgal és Olaszországgal az eurozóna gazdasági teljesítményének 70 százalékát adják. És ez jelen körülmények között problémákat jelez előre. Az olaszokkal kapcsolatos bizalmi fenntartások csökkenti az ország beruházási és fogyasztási potenciálját. Az utolsó negyedév lassan véget ér és a beruházási és fogyasztási bizalom Olaszországban még mindig fagyponton vannak. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy Olaszország már ebben a negyedévben recesszióba süllyed.

 

Németországgal ellentétben Franciaország sokkal jobban áll. Gazdasága a harmadik negyedéven is emelkedő pályán halad, de ez az optimizmus nem feltétlenül fenntartható. Már novembertől – a sárgamellényesek országos szintű tüntetéseiből kiindulva – lassul. Ha a helyzet nem csillapodik a követekző hetekben, Franciaországot is eléri a lejtmenet. (…)

 

HNonline.sk, Ronald Ižip: Nová kríza, staré problémy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!