Bohuslav Sobotka cseh kormányfő azt akarja elérni, hogy Csehország ne maradjon le azon államok mögött, amelyeknek az euró lehetővé teszi a gyorsabb integrációt.

 

A Sobotka-kormány mandátumának végén váratlan lépésre készül.  A Brüsszellel zajló kötélhúzásban- a menekültkvóták miatt és annak kapcsán, hogy a hazai lakosság birtokolhasson félautomata fegyvereket – irányváltásra készül és arra, hogy országát az euró övezethez csatlakoztassa.

 

Nevezetesen azt igyekszik elérni, hogy a cseh pénzügyminiszter részt vehessen azon kollégák ülésein, akik a közös EU-pénzt használó tagországokat képviselik. Ily módon azokon a vitákon is, amelyek eredményeként az eurós zónát érintő kulcsfontosságú döntések születnek, annak ellenére, hogy Csehország nem tagja az euróövezetnek.  A cseh kabinet ezt a szándékát várhatóan már a jövő héten bejelenti a cseh diplomácia krémjének összejövetelén.

 

 hirdetes_810x300  

A fedélzetre jutni, de hogyan?

 

Cseh diplomaták álltak elő a közelmúltban azzal az ötlettel, hogy Csehország kérjen megfigyelői státuszt az eurócsoportban, amely az eurót használó tagországokat tömöríti. Azt mérlegelték, hogy az országnak olyan lépést kell tennie, amely megtartja őt a nyugat-európai fedélzeten, még akkor is, ha a már lezajlott francia, és a küszöbönálló németországi választások után Európa nagyobb integrációs sebességre kapcsol, amelynek színtere az eurózóna lesz.

 

Bohuslav Sobotka. Kép: ihned.cz

 

A fontolgatott változások egyike az lenne, hogy az euróövezet pénzügyminisztereinek üléseit átformálnák oly módon, hogy azokon törvényeket fogadhatnának el az euróval fizető ország részére, tekintet nélkül a nem eurót használó többi állam akaratára. Eddig ez az eurócsoport csak nem formális jelleggel működött és a döntéseit szentesítenie kellett mind a 28 EU-tagállam pénzügyminiszterének. A prágai diplomaták észbe kaptak, mert az eurócsoport intézményesülésével szerintük Csehország előtt végleg elmenne az európai vonat – ezzel az ország elszakadna a döntéshozatal súlypontjától az Unióban.

 

Több párt és a lakosság háromnegyede is ellenzi az euró bevezetését

 

A Černín-palota szakértői nehezen találták meg a kiutat, mert a legegyszerűbb és leggyorsabb lépés az euró bevezetésének irányába Csehországban nem jöhet számításba. Az európai fizetőeszköz bevezetése ellen foglal állást az ANO mozgalom, míg a szociáldemokraták pártja megosztott ebben a kérdésben, ugyanakkor a cseh népesség csaknem háromnegyede, amely hamarosan az urnák elé járul, a felmérések szerint nem szeretne eurót látni a pénztárcájában.

 

Cseh diplomaták jelenleg a szlovákok információira vannak utalva

 

A cseh diplomaták ezért álltak elő azzal a kezdeményezéssel, hogy Csehország szerezzen megfigyelői státuszt, amelyet az Unióban más területeken bevett szokásként alkalmaznak. A cseh pénzügyminiszternek lehetővé tennék, hogy jelen legyen minden eurózónás ülésen, mert most a csehek arra vannak utalva, hogy milyen információkat adnak át nekik a szlovákok.  De ha ezt sikerülne is elérni, a csehek nem szólhatnának bele a döntésekbe és nem is szavazhatnának.

 

Babiš távozása a pénzügyminisztériumból zöldet adott a megfigyelői státusznak

 

A megfigyelői státuszról a kormányban viszonylag gyorsan jött létre egyetértés, senki sem volt ellene. Most a csehek azt kezdik felmérni, hogy terveikről mit gondol a többi EU-s tagállam, egyebek között Svédország és Dánia is, ahol szintén nem vezették be az eurót, tehát Prága szövetségesei lehetnének.

 

A kormányon belüli egyetértést az tette lehetővé, hogy Andrej Babiš korábbi pénzügyminiszter távozott a kabinetből. Babiš a leghatározottabban ellenzi az eurót. Az új miniszter, Ivan Pilný ugyan szintén az ANO embere, de hisz abban, hogy Csehország „az euró felé halad és egy napon csatlakozik”. Támogatja tehát a megfigyelői státuszt. Az egyetértés másik oka az volt, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei közötti cseh jelenlétből eredően Csehország ott lesz a kontinens legerősebb országainak közelében, ismerni fogja szándékaikat. De nem kötelezi el ugyanakkor magát egy további lépés mellett – például az európai pénznem bevezetésének korai időpontját illetően. Emiatt esély van arra, hogy a cseh választásokat és az új kormányt is túléli ez a szándék, még akkor is, ha a közös pénz ellenzői ülnének majd be a miniszteri bársonyszékekbe.

 

Közéjük tartoznak nyilván a Polgári Demokrata Párt képviselői. A párt az elmúlt hétvégén döntött arról, hogy milyen feltételekkel lépne be az új kormányba és az euró elutasítása ezek közé tartozott.  A megfigyelői státuszt viszont nem bojkottálja Jan Zahradil, a párt európai parlamenti képviselője, aki a PDP külügyi szakértőjének számít. „Megfigyelni bizonyára megfigyelhetünk”-válaszolta a Respekt kérdésére.

 

Babiš a nagy kérdőjel, hogy kormányfőként mit tenne majd

 

Nem ismeretes ugyanakkor, hogy miként viszonyulna ehhez a kérdéshez a lehetséges új miniszterelnök, Andrej Babiš. A kormányfői posztra esélyes Babiš a Respektnek azt írta, hogy „érdeklődést mutatna a státuszt iránt, ha az új kormány élén ő állna. Babišnak azonban változnak az euróval kapcsolatos nézetei. A kormányban az euró bevezetésének támogatójaként kezdte, ugyan nem rögtön az elején, majd úgy fejezte be, hogy az euró „egy becsődölt projekt és én azt nem akarom”. Nem lehet tehát most fogadni arra, hogy mit akar majd a választások után.

 

A cseh külügyminiszter várhatóan a nagykövetek előtt jelenti be az eurózónához való közeledést

 

Lubomir Zaorálek külügyminiszter várhatóan a cseh nagykövetek jövő heti találkozóján jelenti be a közeledést az eurózónához. Egyúttal fel kívánja szólítani őket arra, hogy azokban az országokban, ahol állomásoznak, igyekezzenek feltérképezni a kérdéssel kapcsolatos véleményeket. Ősszel pedig majd alkalom kínálkozik arra, hogy ezt a szándékot az eurózóna államainak is tolmácsolják, amelyeknek ezt jóvá kell hagyniuk.

 

Hospodářské noviny – Kateřina Šafaříková (Respekt): Sobotka chystá nečekaný tah: Česká vláda se plánuje více připoutat k eurozóně

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!