(..)

A mai konferencia a vízről szól. A vízről, ami életünk forrása, a vízről, ami civilizációnk alapja, a vízről, ami egészségünk, fejlődésünk záloga. És ami egyre inkább összeköt bennünket, bárhol éljünk is a világban.

 

Az elmúlt években különböző kutatóintézetek, egyetemek, nemzetközi szervezetek tették közzé tanulmányaikat, amelyek a klímaváltozás és egy fenyegető vízválság kérdéseivel foglalkoztak.

 

Milyen világban is élünk?

 hirdetes_400x285  

 

(..) A világon a népesség kétharmada (4 milliárd ember) évente legalább egy hónapig valamilyen mértékű vízhiányban szenved. 1,8 milliárd ember olyan helyen él, ahol az év felében vízhiány van. 500 millió ember él olyan helyen, ahol a vízfogyasztás duplája annak, amit a természet pótolni tud.

 

És milyen jövő vár ránk?

 

2050-ig már csak 34 év van hátra. Biológiai esélyem még nekem is van arra, hogy megérjem, 91 éves leszek akkor.
De a gyermekeim és az Önök gyermekei, az unokáinkról nem is beszélve, bizonyosan szemtanúi lesznek a XXI. század közepének.

 

A Száhel-övezetben az elmúlt 10 évben több mint 100 millióval nőtt a lakosság, most 471 millió ember él ott. 2050-re ez megduplázódik.

 

Ugyanakkor egyre kevesebb eső esik a térségben, a föld minősége egyre romlik, a betakarított termény mennyisége már most is stagnál. És nem jobb a helyzet a Száhel-övezeten kívül Indiában, Bangladesben és Afganisztánban sem. Már ma több mint 1 milliárd ember él ezekben az országokban.

Egy ENSZ-tanulmány szerint csak a termőföld degradációja miatt a következő 10 évben 50 millió ember hagyja el lakóhelyét. Egy másik tanulmány szerint 2030-ig akár 700 millió ember vándorolhat el lakóhelyéről a vízhiány miatt. Ha ezeknek a prognózisoknak csak a fele igaz, akkor is azt mondhatjuk, hogy az emberi faj megjelenése óta ilyen kihívással az emberiség még nem nézett szembe.

(..)

A téma további eredményes megvitatása céljából szeretném figyelmükbe ajánlani Gábor Dénes Nobel-díjas magyar tudós több mint öt évtizeddel ezelőtt leírt mondatait: „Eddig az ember magával a természettel küzdött; mostantól a saját természetével kell megküzdenie.”

 

keh.hu : Áder János köztársasági elnök beszéde a Financial Times vízügyi konferenciáján Londonban

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!