Magyarország egy erős Európai Unióban érdekelt, és úgy gondolom, hogy az Európai Unió akkor tud erős lenni, ha a jövőről szóló vitáinkat a józanész mentén tudjuk megvívni, és ha azokat nem érzelmi kitörések határozzák meg.

 

Én tizenhatodik éve vagyok parlamenti képviselő Magyarországon, tisztelt elnök úr, ezért némiképp megdöbbent az a felvetés az Európai Parlamentben, hogy egy kormány képviselheti-e azt az országot, amelyből érkezik. Nem akarok szemtelen lenni, és nem akarom feltenni a kérdést az ez ügyben engem kérdező képviselőasszonynak, hogy őt vajon az európai polgárok hány százaléka választotta meg. (…) (Sophia in ‘t Veld holland EP-képviselőre reagálva mondta ezt, aki kétségbe vonta, hogy a magyar kormány a magyar polgárok többségének akaratát képviselné – a szerk. megj.)

 

Magyarország kormánya Magyarországot és a magyar embereket képviseli (…).

 

 hirdetes_810x300  

A vitákat akkor lehet értelmesen folytatni, ha nem percepciókról, érzésekről, hanem konkrétumokról vitázunk.

 

Senki nem állítja, hogy minden migráns terrorista lenne, én sem tettem. Azt viszont állítom, hogyha van egy másfél milliós migrációs hullám, ellenőrizetlenül és szabályozatlanul, az igenis lehetőséget biztosít terrorszervezeteknek arra, hogy kihasználják ezt a lehetőséget, és a terroristáikat minden különösebb gond nélkül elküldjék olyan helyekre [Európában], ahova korábban nehezebb lett volna elküldeni.

 

Tény, hogy az elmúlt két évben Európában a terrorfenyegetettség szintje rendkívüli mértékben megnőtt. Tény, hogy a nemzetközi szervezetek a migrációs nyomás növekedésével számolnak. Tény, hogy a NATO előrejelzése ezt tartalmazza és tény, hogy az EU és az Afrikai Unió múlt heti csúcstalálkozóján bebizonyosodott, hogy az Európára háruló potenciális migrációs nyomásnak Afrikában kimeríthetetlen tartalékai vannak.

 

Ami a civil szférára vonatkozik: Magyarországon a civilszféra rendkívül színes, körülbelül 60 ezer civil szervezet működik, amelyek 700 millió eurónyi költségvetési támogatással gazdálkodhatnak.

 

És ne haragudjanak, de azt a megközelítést nem tudom elfogadni, hogy önök szerint az NGO-k bevonása a kormányzásba jó, de az emberek bevonása és megkérdezése meg nem jó (utalva a nemzeti konzultációt kritizálókra –  a szerk. megj.). (…)

 

A mai modern világban nem tudok egyetérteni azzal sem, miszerint mi elnyomjuk a civil szférát azzal a kötelezettséggel, hogy fel kell tüntetniük a honlapjukon, ha külföldről kapnak támogatást. Ne haragudjanak, de ilyen kijelentést tenni a nevetségessé válás kockázata nélkül szerintem nem lehet. (Utalva Pardavi Márta szavaira) (…)

 

 

Részlet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Magyarország európai parlamenti meghallgatásán elhangzott felszólalásából

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!