„Dübörög a gondmentes” együttélés a Felső-Csallóközben (is). (…) Nagyszarva
esete csupán végkifejlete egy folyamatnak, és egyben egy másik sorozat vélhető kezdete.

 

A Felső-Csallóköz és az itteni települések nagy része magyar többségű falu volt még a 1990-es évek derekán. Ezt követően elkezdődött a főváros vonzáskörzetében a „lakóparkok” építése, és az országon belüli migrációnak köszönhetően ezek megtöltése máshonnan érkezett lakossággal. Első körben a Szenci járás magyar településein zajlott le a nagybani bővítés. Örültek is a faluk, minden irányból hallhattuk, hogy „micsoda fejlődés van”, nézzük csak, hogy épülnek a szebbnél szebb házak és negyedek!

 

Amikor a szenci régió kezdett betelni, a befektetők (vagy telekspekulánsok) elkezdtek a Dunaszerdahelyi járásba is beszivárogni, itt is elindult „az óriási fejlődés”. Ekkor már számos településen zuhant 80-ról 20-30 százalékra a magyarok aránya – a sikeres „fejlesztéseknek” köszönhetően.

 

 hirdetes_810x300  

Szépen csendben dolgozott a nemzetállami eszme végrehajtása, hiszen csak-csak hegemónná vált a lakosság az adott településen. A Dunaszerdahelyi járás még úgy-ahogy tartotta magát, de lassan az „örömteli fejlődés” elérte hatását, és egyes települések lélekszáma
300-ról 4000-re duzzadt.

 

(…)

Eljutottunk oda, hogy a „micsoda fejlődés” eredményeként létrejött vízszintes bérlakási rendszer egyik égető gondja lett az oktatás kérdése. Na, nem a „megmentett” magyar kisiskolák vetületében, hanem a régióban lakó (egyébként tartósan más lakhelyen jegyezett) többségi
polgártársak lurkóira nem jutott elég hely.

 

(…)

Az valahogy meg sem fordult a fejekben, hogy ha már oly becsesen jóváhagyták az összes szervben a „fejlesztéseket”, talán kellene egy új iskolát építeni a régióban. A Szenci és a Malackai járásban épült vagy 15 suli (…)

 

A kérdéseket természetesen azzal is lehetne folytatni, hogy vajon már azon kormánypárt, amely „megmenti a magyar kisiskolákat”, milyen elv szerint, esetleg milyen céllal vezeti azon hivatalt (kerületi és államtitkári szinten is), ahol ezek a bölcs döntések születnek.

 

Nagyszarva esete a tömören leírt folyamatnak a végkifejlete, de egyben valami másnak a kezdete. Ma Nagyszarva, holnap Egyházgelle, aztán Csallóközcsütörtök, majd Lég, szépen sorban, szeletelve-szalámizva, ahogy illik. (…)

 

Summa summarum: úgy megmentettük a kisiskolákat, hogy csak! Nincs itt semmiféle feszültség, épül a nemzetállami eszme jegyében minden, mi szem s szájnak ingere. Nekünk pedig talán egy, a felvidéki-csallóközi őshonos kisebbséget védő törvény kellene, és kevésbé a látványos megfelelési kényszer szülte marketingmegjelenés.

 

Őry Péter, az MKP OT elnöke

 

MKP: Őry Péter véleménycikke (sajtóhír)

Nyitókép: Körkép.sk (a nagyszarvai képviselőtestület május 29-i ülésén)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!