A sorozatos választási vereségekből a CDU-nál még nem vonták le azt a következtetést, hogy a pártot vezető Angela Merkel kancellárnak félre kellene állnia vagy új politikai stratégiát kellene letennie az asztalra – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. (…) Arra az estre, ha Merkel háttérbe szorulna, és másnak kellene a helyére állnia, a szakértő azt mondta, a mai politikai életben két hónap alatt bárkit fel lehet építeni.

(…)

 

 

Az egyetemi tanár a 180 perc című műsorban hangsúlyozta, idén öt tartományi választás volt Németországban, és a CDU mindegyiket elveszítette.

 

Országosan is vereséget jósol a nagy néppártoknak

 hirdetes_810x300  

 

Országosan ma még abszolút többsége lenne az idei tartományi választások nagy veszteseinek, a koalícióban kormányzó CDU-nak és SDP-nek, de a támogatottságuk hétről hétre csökken. 2017 őszére tehát, ha a tendencia folytatódik, a két nagy párt együttes eredménye 50 százalék alatti lesz, vagyis új helyzet áll elő. A kulcskérdés innentől, hogy ki tud koalíciót létrehozni. Véget ért az 1949 óta tartó periódus, a két nagy néppártra épülő stabil kormányzás korszaka – mondta.

 

Nógrádi szerint a gazdasági sikereknél fontosabb lesz a migránsügy

 

Nógrádi György szerint Merkel sokáig zseniálisan politizált, mindenkit félreállított, aki veszélyes lehetett rá, a migránskérdésnél azonban mellényúlt, és ezt nem hajlandó tudomásul venni. A német lakosság érzi, hogy jól működik a gazdaság, a politikai, de nem működik a migránskérdés megoldása. (…) Nógrádi szerint a német konszernek nem tudnak analfabétákkal, vagy angolul, németül nem beszélő emberekkel mit kezdeni.

 

A migránskérdés visszaüt, és nem napi, hanem hosszú távú stratégiai ügyről van szó, mert Németországban már a családok 20 százalékának van valamilyen módon migráns kötődése, illetve bevándorlói háttere. Minél később oldják meg, annál nehezebb lesz ez a kérdés, és tetszik, nem tetszik, nem a német gazdasági siker lesz a kulcstéma, a következő választásokon, hanem a gőzerővel előretörő migránskérdés – véli Nógrádi György.

 

Gyorsan jöhet új vezető

 

Hozzátette, a CDU-nál a választási eredményekből egyelőre nem vonták le azt a következtetést, hogy a pártot vezető Angela Merkel kancellárnak félre állnia vagy új politikai stratégiával kell előjönnie. A szakértő arra az estre, ha Merkel háttérbe szorulna, és másnak kellene a helyére állnia, azt mondta, a mai politikai életben két hónap alatt bárkit fel lehet építeni.

 

(…)

 

Egyoldalú tájékoztatással vádolja a német közszolgálati tévét

 

Nógrádi György arról is beszélt, hogy a berlini választások napjának estéjén a német közszolgálati televízió hónapok óta először kőkeményen bírálta a kormányt, az a média, amely a migránskérdésben eddig csak a pozitív, édes híreket közölte – fogalmazott.

 

Nyilván ők is rájöttek, hogy az emberek tökéletesen látják, mikor nem mondanak igazat, a migránskérdésben pedig a saját tapasztalataik, és nem a televíziók híradásai alapján szavaznak – mondta Nógrádi György.

 

180 perc/Kossuth Rádió, Nógrádi György: Tetszik, nem tetszik, elég volt a migránsokból

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!