Mennyire fontos a magyarságnak a választás, mi a tétje a megyei önkormányzati választásoknak?

 

Ez egy roppant fontos választás, már csak azért is, mert a megyéknek Szlovákiában jóval nagyobb jogkörük van, mint Magyarországon. A megye dönti el például, hogy egy magyar középiskolában nyílhat-e osztály, a megye tartja fenn a kórházakat, tartja karban a másod- és harmadosztályú utakat.

 

És ami még érdekes ebben a mostani választásban, hogy most öt évre szóló mandátumot hoz, korábban négy évre szólt, és öt év múlva ezt a választást összevonják az önkormányzati választásokkal.

 

  hirdetes_300x300   

A megyei választások alkalmával nagyon kevesen mennek el szavazni. Ez az erőssége most a magyar kisebbségnek, mert mi tudunk mozgósítani. Amikor Mečiar idejében a megyerendszert összehozták akkor föntről lefelé szalámizva úgy hozták létre a megyéket, hogy mindig nagyon sok többségi nemzethez tartozó polgár alatt legyen egy kisebbségi nemzetrész.

 

Ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mindenkit elvigyünk szavazni, választani, ugyanis így tudjuk biztosítani – most öt évre – azt, hogy a lehető legerősebb magyar képviselet legyen ott a megyéken.

 

Hány jelöltjük van, milyen helyeket céloztak meg?

 

Nyolcvan jelöltje van a Magyar Közösség Pártjának, és ha a megyéket nézzük, öt megyében indítunk jelölteket, két megyében, Nagyszombat és Nyitra megyében megyefőnök-jelöltet  is indítottunk elődöm, Berényi József és Farkas Iván személyében.

 

Pozsony és Kassa megye valamivel érdekesebb, mert (…) figyelni kell arra, hogy ha kisebb számú jelöltet is sikerül bejuttatnunk, de legyenek pozícióban. Pozsonyban Juraj Drobát támogatjuk, a Szabadság és Szolidaritás jelöltjét. Érdekes helyzetek is adódtak, hiszen Kassán a Smer jelöltje, Richard  Raši mögé álltunk be. El kell mondani, hogy a legerősebb kormánypárttal hagyományosan jó az együttműködés keleten. (…) Hozzá kell tenni, hogy a regionális mindig más mint a kormányzati szintű együttműködés.

 

Besztercebánya megyében a legnagyobb esélye Marián Kotlebának és a fasisztoid Mi Szlovákiánk Néppártnak van. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy azt a jelöltet támogassuk, aki képes lesz legyőzni Kotlebát. Itt még várjuk az eredményeket. Az ott indulók ugyanis megszerveznek egy közvélemény-kutatást, a legerősebb jelöltek pedig úgy egyeztek meg, hogy aki a felmérés során a legjobb eredményt hozza, amögé állnak be. Tehát az MKP is ezt a jelöltet fogja támogatni.

 

Mekkora a szavazási hajlandóság a felvidéki magyarság körében?

 

Ezen a fajta választáson a részvételi arány általában 19-20 százalékos, gyakorlatilag csak az európai parlamenti választások teljesítenek ennél rosszabbul. De a magyar közösség nagyon tudatos és jól szervezett közösségként mindig erősen képviselte magát. Tehát, mint előbb említettem, Mečiarék úgy alkották meg a megyerendszert, hogy még véletlenül se győzhessen magyar megyefőnök-jelölt. (…)

 

Nekünk nagyon tudatosan és fegyelmezetten arra kell ösztönöznünk a felvidéki magyarságot, hogy menjen el választani és magyar jelölteket válasszon. (…)

 

(…) Ez itt egy érdekes megközelítés, mert ebből adódik egy kérdés, hogy mire van szüksége a felvidéki magyarságnak ahhoz, hogy identitását megőrizze, hiszen a nyomás arra irányul, hogy minél hamarább asszimilálódjék?

 

A nemzetpolitikának nyilván most van egy újabb irányvonala, ma egy paradigmaváltást élünk meg. A gazdaságélénkítés olyan lehetőséget hoz magával, amellyel a fiatalok ott maradjanak [a Felvidéken] családjukkal, hogy ne csak az asszimiláció ellen küzdhessünk, hanem a belső migráció ellen is. (…)

 

 

Facebook/Menyhárt József

Nyitókép: körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!