Az utcai népünnepély hangulata a fotók és videók tanúsága szerint ötvözte az futball-Eb meccseinek körúti hajnalait a keleti népek puskaporos szenvedélyével. Ki érthetné meg jobban ezt a diadalmámort, mint mi, magyarok, a magunk trianoni szétszabdaltságában?

(…)

S hiába vannak tömve a kurdok amerikai fegyverekkel, hiába edzették meg őket Törökországban a kormányerők, Szíriában és Irakban pedig az Iszlám Állam elleni hősies harc, komoly gondjaik akadnának egy többfrontos háborúban egy igazi hadsereggel szemben a PKK harcosainak, de még a pesmergáknak is. Még a többéves háborúban megtépázott iraki hadsereg ellen sem lenne könnyű dolguk, nemhogy a második legerősebb NATO-haderő, a török ellenében.

 

S ha már NATO: az Egyesült Államok egyértelműen kijelentette, hogy nincs ínyére a kurdok túlzott önállósodása, amely felboríthatja a térség erőviszonyait, a használt fegyvereket pedig lesznek szívesek visszavinni a pulthoz. A térségben magának pozíciókat kikönyöklő másik nagyhatalom, az oroszok segítségére pedig már elméletben sem számíthatnak a kurdok, bombáikra annál inkább: az Eufrátesz partján elterülő Deir ez-Zór mellett a kurdok szíriai harcosai, a Szíriai Demokratikus Erők kaptak a nyakukba az orosz demokráciából – ami pillanatnyilag annyiban különbözik az amerikaitól, hogy rosszabb a sajtója Nyugaton.  Egyszóval Kurdisztán jóval messzebb van a függetlenségtől, mint azt az utcán hömpölygő tömeg szeretné.

(…)

 hirdetes_810x300  

A legtöbb tehát, amit a kurd referendumon elért elszakadáspárti győzelem jelent, az a nemzeti egység jól demonstrált ütőkártyája az egyébként alaposan szétzilált Irakban. Kérdés, milyen ügyesen játsszák ki Bagdad, Ankara, Teherán és Damaszkusz szankciópaklijai és a világ ellenszenves hallgatásával szemben.

 

Magyar HírlapVeczán Zoltán: Távol még a szabadság
kép: The Economic Times

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!