(…)

A digitális forradalom ugyanis már megkezdődött, és átrendezi a gazdaságot, a munkaerőpiacot, a termelési szisztémákat, de még a fogyasztási szokásokat is, és ebből adódóan jelentős társadalmi hatásai lesznek.

 

Bár arra még a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) tudorai sem tudnak megfelelő választ adni, hogy milyen hatással lesz a munkaerőpiacra a digitalizáció, annyi viszont már bizonyos, hogy a mainál több munkaerőre nem lesz szükség, viszont sokkal képzettebbekre annál inkább. Legalábbis Európában. Teljesen ellentétesek lesznek ugyanis a folyamatok, mint amire az elmúlt három évtizedben berendezkedtünk globális szinten. A globális termelési láncok – amelyek leginkább a fejlődő országok olcsó munkaerejére rendezkedtek be – fokozatosan veszítenek jelentőségükből. A robottechnológia elterjedésével ugyanis a globális multinacionális cégek, amelyek Európában is jócskán megtalálhatók, fokozatosan „hazatelepítik” még a tömegtermelésre berendezkedett üzemeiket is.

(…)

Ma még szinte bármilyen tömegterméket kézbe veszünk, rendszerint a „Made in China” vagy a Made in Taiwan” felirattal találkozunk.

 hirdetes_300x300  

 

Az úgynevezett high-tech viszont már most is átrendezi a piacot, mégpedig alaposan. Az egyik legújabb csúcskategóriás okostelefon előállítási költsége száznyolcvan dollár, ebből mindössze 6,5 dollárnyit tesz ki az az anyagköltség, amely egyébként Kínából származik.

 

Hasonló jelenség várható – remélhetőleg minél később, de valamilyen formában biztosan – az önvezető autózásban. Itt a járművek értékének negyven százalékát várhatóan a szoftverek teszik ki, vagyis a még inkább robotokra bízott tömegtermelés továbbra is fennmarad, de várhatóan beszűkül a munkaerőpiac, és leginkább a magasan képzett szakemberekre korlátozódik.

 

Vagyis az európai országok kormányainak és nagyvállalatainak hamarosan igencsak fel lesz adva a lecke, hogy miként és hogyan biztosítanak kenyérkereseti lehetőséget derék polgáraiknak, gazdasági bevándorlók nélkül is.

 

Magyar Hírlap – Putsay Gábor: Hamisan szól a vészharang
kép: belimitless.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!