Nyitókép: vyf.eac.sk

 

Abban a történelmi folyamatban éljük mi most az életünket, amikor a német gazdasági erőhöz leginkább, hatalmilag és gazdaságilag is meghatározó módon Közép-Európa fog csatlakozni, és ez fölértékeli ennek az egész régiónak a szerepét a hagyományos német–francia tengellyel szemben – erről beszélt Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet múlt pénteki ülésén.

 

A miniszterelnök nem először idézte az adatokat, amelyekből kiderül, „a következő évek során Közép-Európa, benne az egész Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedésnek a motorja”. Ehhez szükség van mindenekelőtt a régió egységére, hiszen a visegrádiak együtt jelentenek igazán súlyt Európában.

 

Súlyra pedig szükség van, ugyanis a fent említett német–francia tengely ideológiailag mindenképpen azon van, hogy meghatározza, merre haladjon Európa. Mi sem jelképezi ezt jobban, mint hogy vasárnap Emmanuel Macron francia elnök a Bundestagban beszélt arról, Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert az Európai Unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal.

 hirdetes_810x300  

 

Macron szerint „modern, hatékony és demokratikus európai szuverenitásra” van szükség, és beszédében elutasította többek között az „emlékezet nélküli nacionalizmust” is. Azt, hogy Európa a második világháború óta példátlan számú és mértékű kihívásokkal néz szembe, már Szijjártó Péter is többször elmondta, világos azonban, hogy a magyar és a francia kormány más-más úton haladna.

 

Macron érti, hogy Európa globális jelentősége csökkent, politikailag és gazdaságilag is messze van a lehetőségeitől, a francia elnök azonban – bár populista mondataiba sok mindent lehet belelátni – a központosított Európában látja a megoldást. (…)

 

magyarhirlap.hu – Őry Mariann: Európa útja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!