Tavaly decemberben az egymilliomodik határon túli magyar is letette az állampolgársági esküt. Hátradőlnek vagy cél a másfél milliós határ?

 

(…) Ott voltam Las Vegasban is, amikor Wass Albert fia, Miklós tette le az esküt, és meg is kapta az útlevelet. A nemzet közjogi egyesítését ugyan soha nem tekinthetjük teljes egészében befejezettnek, de olyan ütemben már nem számolunk honosítási eljárásokkal, mint eddig. Akik érzelmi okokból kérték, azok nagy része megkapta a magyar állampolgárságot. További kitűzött számszerű célunk nincs, de természetesen, aki le szeretné tenni az állampolgársági esküt, és jogosult arra, annak biztosítjuk a lehetőséget.

 

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtésének határideje április elején, azaz néhány napon belül lejár. Meglesz a szükséges egymillió támogató?

 

  hirdetes_300x300   

A becslések szerint összegyűlt az egymillió aláírás, de tovább folyik a gyűjtés, mert főleg a papíralapon kitöltöttek között sok lehet a rontott. Remélem, a következő néhány napban sokan csatlakoznak még a kezdeményezéshez.

 

Mit lehet elérni, ha összegyűlik a legalább egymillió aláírás?

 

Azt, hogy felhívjuk az Európai Unió figyelmét a problémára. Törődni kell a nemzeti kisebbségek ügyével, mert ez a kérdés annyi embert érint az unió szintjén, mint egy nagyobb tagállam lélekszáma. Nekünk pedig kiemelten fontos az ügy, mert a nemzet egyharmada Magyarország határain kívül él, akik szeretnének is megmaradni.

 

Miközben határidőig csaknem 380 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az április 8-i választásra, Gyurcsány Ferenc (DK) és több más ellenzéki politikus elvenné a határon túli magyarok szavazati jogát, sőt durva kijelentéseket tesznek a külhoni közösségekkel kapcsolatban. Mi erről a véleménye?

 

Gyurcsányt abszolút nem érdekli a határon túli magyarság, de az anyaországi sem túlzottan, pártcsatákat vív. A DK mindig is elutasította a kettős állampolgárság rendszerét, így a szavazati jogot is. (…) Aljas húzás, hogy megint a határon túli kártyát vette elő. Azért riogat ezzel, mert tudja, hogy a szavazatait tudja növelni. Pedig ez egy olyan téma, amihez soha többet nem lenne szabad hozzányúlni.

 

Mi a választás tétje a határon túli magyarok számára?

 

A tét, hogy az a nemzetpolitika, ami az elmúlt években kiteljesedett, folytatódhat-e. Nincs olyan település a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában, ahol magyarok élnek, és valamilyen támogatásban ne részesültek volna. Minden családhoz sikerült elérnünk, és ez a kétségkívül nagy eredmény mehet veszendőbe.

 

Ennél fontosabbnak tartom a dolog lelki oldalát, hogy az a közös gondolkodás, ami a nemzetet összekötötte, veszélybe kerül. Egy váltás visszalökné a minden téren kiépült kapcsolatrendszert oda, egy olyan mély gödörbe, ahol 2004-2005-ben volt. Ez jelenti a legnagyobb veszélyt, mert újrakezdeni mindig nagyon nehéz.

 

Több programot indítottak a határon túli magyarság helyzetének javítása érdekében, ilyen volt többek között az először a Vajdaság számára meghirdetett gazdaságfejlesztési csomag. Hogy állnak ezek a kezdeményezések?

 

A csomag először 50 milliárd forinttal indult, de az összeg időközben már meghaladta a 60 milliárd forintot. (…) Időközben a Vajdaság mellé felzárkózott Kárpátalja, ott is gyorsan felkészültek, és tudták fogadni a forrásokat. Később csatlakozott ehhez Muravidék, Horvátország, Erdély és a Felvidék.

 

(…)

 

Magyar IdőkPotápi Árpád János: Nemzetegyesítés ellenzéki szélben

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!