(…) A rendre nagy vitákat kiváltó elemző szerint Amerika nem fizet tovább a nála gazdagabb Európa biztonságáért, ahogy a Közel-Kelet válságát sem hajlandó egyedül megoldani. Friedman tiszteli Orbán Viktort, mert szerinte a szétesett EU-val szemben ő hajlandó kimondani a nyilvánvalót. Az elemző úgy látja: nagyon egyszerűen javítható lenne a magyar-amerikai kapcsolat – csak tegyünk úgy, mintha viselkednénk és vásároljunk F–16-okat, a többi nem érdekes. (…)

(…)

Kezdjük talán a Közel-Kelettel, Szíriával. Ki ott az amerikaiak ellensége? Az ISIS? Aszad? Az oroszok?

 

 

Jó lenne megérteni, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek ellenségei. Az Egyesült Államoknak érdekei vannak. Az érdeke pedig az, hogy ne ismétlődjön meg, ami Afganisztánban és Irakban történt. Az Egyesült Államok legfontosabb érdeke, hogy megossza a terheket.

 hirdetes_300x300  

 

Szíriáét a négy regionális erőre: Törökországra, Iránra, Szaúd-Arábiára és Izraelre. Még inkább azonban Európára. A közel-keleti válság sokkal meghatározóbb Európa számára egzisztenciális szempontból. Az európaiak viszont képtelenek megbirkózni vele: ez vezetett oda történelmileg, hogy az amerikaiak voltak kénytelenek foglalkozni a helyzettel.

 

Ha azonban megnézzük, mit mond Obama vagy Donald Trump, azt látjuk, hogy ugyanazt: nem kezdünk hadműveletekbe, azok nem szolgálják Amerika érdekét.

 

Csak azért kérdezzük, ki az USA ellensége, mert némi megütközéssel láttuk Mark Toner amerikai külügyi szóvivőt, aki a minap látványosan nem örült, amikor a szír hadsereg felszabadította Palmürát az ISIS uralma alól. Nem jó Amerikának, hogy kiverték onnan az ISIS-t?

 

Kit támogatunk? A Szovjetuniót vagy Adolf Hitlert? A helyes válasz az: attól függ, milyen hónapot írunk és mi az ügy.

(…)

 

Miért Európának kellene kezelnie a Közel-Kelet káoszát?

 

Nem az a kérdés, kinek kellene. Az a helyzet, hogy vagy Európa fogja, vagy nem lesz kezelve.

(…)

Ön szerint Európa iszlamizációja valós veszély?

 

Abszolút. Láttuk Párizsban és Brüsszelben.

 

Ezt így összekötni nagyon nem píszí.

 

Ez Európa problémája. Hogy nem hajlandó kimondani a nyilvánvalót. Az egyik ok, amiért tisztelem az önök miniszterelnökét, Orbán Viktort, épp az, hogy kimondja a nyilvánvalót. Természetesen ezért elítélik a fantaszták.

 

Amerikából nézve is Orbán Európa rossz fiúja. 

 

Csak az amerikai kormány nézőpontjából, de az amerikai kormány nem valami fontos.

 

(…)

Nem gond, ha az EU szétesik?

 

Már szétesett. Nem működik. Orbán azt mondta Brüsszelnek: nem hallgatunk rátok. És? Mi a következmény? Semmi. Orbán megértette, hogy az EU nem fogja megvédeni az országát. Tehát neki kell megvédenie.

 

Stumpf András – Mandiner.hu: „Európa tagadja, Orbán Viktor kimondja a nyilvánvalót” – George Friedman a Mandinernek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!