(…)

 

Furcsa. A Brexit-pártiak többségének állítólag épp belőlünk, kelet-európai bevándorlókból, munkavállalókból lett elege.

 

Ki tudja ezt ilyen pontosan megmondani? Ezer ok vezetett ehhez a döntéshez. Fiatalok, idősek, északiak, déliek, skótok, írek, városiak, vidékiek… Minden csoportnak megvolt a maga motivációja. Egy biztos: az EU-ról szólt ez a referendum. Brüsszellel való kapcsolatunkról, az integráció mértékéről, a brüsszeli döntéshozatal módjáról. S mint ilyen, természetesen szólt a migrációról is, a munkaerő szabad áramlásáról, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésről, egészségügyről, oktatásügyről. De kereskedelmi szabályokról is. Rengeteg mindenről tehát. Ami tehát a kint élő magyarok, vagy más közép-európaiak félelmeit illeti: nem lesz semmilyen hirtelen nagy változás.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Európai változások viszont máris látszanak. A spanyolok bejelentették, hogy vissza akarják kapni Gibraltárt. Mintha újra a 18. században lennénk.

 

Nincs nagy újdonság: a spanyolok már régóta vissza akarják kapni Gibraltárt.

 

(…)

 

Ezzel többek között Jean-Claude Junckert kritizálja, ugye? Le kellene mondania az Európai Bizottság elnökének?

 

A brit kormánynak nincs álláspontja ezzel kapcsolatban.

 

A világ ötödik legnagyobb gazdasági hatalma hagyja ott épp az általa vezetett EU-t…

 

És az EU második legnagyobb gazdasága, igen. De mondom, a brit kormánynak nincs álláspontja erről. Juncker úr jövőjéről neki magának és a többi tagállamnak kell döntenie.

 

Ha további gazdag államok is vérszemet kapnak most és otthagyják ott az EU-t, mi itt szépen újra Putyin érdekszférájába kerülhetünk.

 

Ezt a félelmüket tökéletesen megértem. A magyar kormány álláspontját is értem és csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok Orbán Viktorról, Szijjártó Péterről. Nyilvános megszólalásaikban megértést és tiszteletet mutattak a brit döntés irányában. Együttérzést a helyzet miatt, amelyben Nagy-Britannia most találta magát. Azt is megértették, hogy nem kell siettetnünk a folyamatokat. Magyarországgal tehát továbbra is remek kapcsolatunk lesz, a tárgyalási folyamat alatt is. Ami pedig a félelmeket illeti: az, hogy mi kilépünk az EU-ból, nem jelenti, hogy ezt ajánlanánk más országoknak is. Nekünk is az az érdekünk, hogy az EU erős maradjon, hiszen fontos partnerünk lesz távozásunk után is.

 

Biztos egyébként, hogy távoznak? Új referendumról hallani…

 

Ez mind spekuláció. Ami tény: volt egy népszavazás, a kormány elfogadta az eredményét, és tárgyalásokat fog kezdeni a döntés végrehajtásáról. Nem tudjuk, mi fog történni a végén. Valamilyen jogi processzusra szükség lesz, az biztos. Még el sem kezdtük, még nincs is meg a kormányunk, amely ezt végigviszi majd. Nem tudjuk a választ az alábbi kérdésekre. Ki? Mit? Hogyan?

 

A királynőnek egyébként milyen lehetősége van ebben a helyzetben?

 

Még ha nincs is írott alkotmányunk, őfelsége a kormány döntéseihez tartja magát és nem formál véleményt.

 

Csöndben kell végignéznie, hogy szétesik a királysága?

 

Egyrészt: nem esik szét a monarchia. Másrészt őfelsége tartja magát alkotmányos szerepéhez.

 

(…)

 

És ön? Eljátszott már a gondolattal, milyen lehet Kis-Britannia nagykövetének lenni?

 

Pillanatnyilag szó sincs róla, hogy csökkenne országunk mérete, népessége vagy gazdasági ereje. Ne felejtsék el: továbbra is az ENSZ biztonsági tanácsának állandó tagja vagyunk. Minden nagy nemzetközi kérdés eldöntésénél ott vagyunk tehát az ötök között, Amerikával, Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal együtt. Mi vagyunk az egyetlen NATO-ország, amely a GDP két százalékát költi védelmi kiadásokra és a GNP 0,7 százalékát nemzetközi fejlesztésre. Még mindig a Föld ötödik legnagyobb gazdasága vagyunk. Obama elnök is azt mondta a hétvégén: nem lesz szorosabb partnerük Nagy-Britanniánál. A Brexit tehát nem a civilizáció vége, nem a világvége.

 

Mandiner.hu, Iain Lindsay: „Csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok Orbán Viktorról” – brit nagykövet a Mandinernek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!