Az ókori Róma jogállam volt, de nem volt demokrácia. Románia ma demokrácia, de nem jogállam – így reagált a Bánffy-perben hozott ítéletre Gulyás Gergely. Mandiner-interjú.

 

A napokban született román bírósági ítélet arról, hogy több mint 9300 hektár erdőt, Bánffy Dániel egykori magántulajdonát a Bánffy-családnak vissza kell szolgáltatnia a román állam részére. Mit szól ehhez a döntéshez?

 

(…) Mindez azzal kezdődött, hogy egy korrupcióellenesnek nevezett, de valójában politikai célokra, köztük magyarok elleni inkvizícióra felhasznált ügyészség koncepciós eljárásokat indított a magyar közösség számos politikai vezetője ellen. Ezek a perek évek óta folynak, ma is tartanak, és már önmagában az eljárások sokak pályáját tették tönkre, és nehezítették sok helyen a magyar politikai közösségépítést.

 

 hirdetes_810x300  

A Bánffy-ügyben hozott ítélet azonban a restitúciót érinti.

 

Ami ebben az ügyben történt nem kevésbé felháborító, csak sokkal látványosabb. Ezzel az ítélettel a román igazságszolgáltatás odáig jutott, hogy miközben a bíróság egy restitúciós ügyben a tulajdonjog visszaszolgáltatása összes feltételének fennálltát megállapítja, addig a korábbi tulajdonosnak, Bánffy Dánielnek a sztálini diktatúra alatti koncepciós eljárásban kimondott háborús bűnösségére hivatkozva zárja ki a tulajdonjog visszaadását. (…)

 

Bánffy Dánielnél az ítélet képtelenségét jól szemlélteti, hogy Erdélyben 1944 őszén fegyverszünetet követelt, amiért a nácik halálra ítélték. Ez sem volt akadálya annak, hogy a sztálini önkény háborús bűnösnek nyilvánítsa. Az viszont hihetetlen, hogy a román igazságszolgáltatás a mai napig ezen az alapon áll a visszaszolgáltatási ügyekben. (…)

 

A múlt héten több bírósági ítélet is megütközést keltett az erdélyi magyarság körében. Mi a véleménye ezekről?

 

(…) Az ókori Róma jogállam volt, de nem volt demokrácia. Románia ma demokrácia, de nem jogállam. A román igazságszolgáltatás működésének halk és érdemi intézkedéseket nélkülöző uniós kritikája jól bizonyítja, hogy az Európai Unió mai vezetésének szemében a jogállamiságnak tartalmi kritériumai nincsenek, a fogalom számukra valódi értelmet akkor nyer csupán, ha valamely neki nem szimpatikus tagállammal szemben politikai fegyverként használhatja.

 

Mandiner.huA visszaszolgáltatási ügyekben sztálini alapokon áll a román igazságszolgáltatás – Gulyás Gergely a Mandinernek a Bánffy-per kapcsán

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!