A szlovák és a szlovákiai magyar nyelvű sajtóban meglehetősen nagy, de nem éppen pozitív visszhangot keltett egy, a közlekedési minisztérium megrendelésére készült, személyesen Érsek Árpád jelenlegi miniszter által átadott, közlekedési információkat tartalmazó új weboldal és mobiltelefonos applikáció.

(..)

Nem tudjuk ugyan, hogy az előző kormány idején indult projektben a magyar nyelvű változatot eleve tervezték-e elkészíteni, vagy Érsek Árpád utasítására került bele utólag – ha igen, akkor ezért egy hatalmas pirospont jár a miniszter úrnak. Ritka eset az ilyen.

(..)

A jelenlegi miniszter ugyan nem bűnös a méregdrága applikáció elkészíttetésében, viszont a működtetésébe már beleszólhat. A felelősség innentől már az övé, akárcsak azért is, hogy az elődje idején esetleg elkövetett visszaélésekért a felelősségre vonás megtörténjen.

 

 hirdetes_300x300  

Az már viszont csak költői kérdés, hogy ha másfél millió eurót évente el lehet költeni egy informatikai alkalmazásra – amelynek szolgáltatásai a hozzáértők szerint nagyrészt ingyenesen is elérhetőek voltak más alkalmazásokban –, akkor vajon lehet-e pénzhiányra hivatkozva a kisebbségi nyelvhasználatot nem biztosítani az elektronikus ügyintézésben, és ezzel törvényt is sérteni a www.slovensko.sk oldal esetében?

 

De befejezésül egy aggodalmamat hadd osszam meg a kedves olvasókkal, legutóbb ugyanis kicsit furcsán nyilatkozott Érsek miniszter úr a Pátria rádióban. Nyilatkozatának egyébként elsőre őszintén megörültem, ugyanis megtudtam, hogy a várt tollvonás már megtörtént, elmondása szerint első körben 54 vasútállomáson hamarosan kikerül a magyar nyelvű tábla.

 

Az viszont, hogy nem tájékoztat bennünket, egyszerű földi halandókat az aláírt megoldás tartalmáról, meglehetősen visszás eljárás. Nem is értem, hogy a riporter nem sikoltott egy nagyot, amikor a politikus „meglepetésnek” szánja azt, ami mindannyiunkra tartozik. Talán felhívhatta volna a miniszter figyelmét arra, hogy kész helyzetek elé állítani az érintetteket, kizárni őket a megoldás megvitatásából, kabinetpolitikát folytatni, meglepni ajándékokkal az alattvalókat, bizony esetleg érezheti ő királyságnak, de nem ez a demokráció.

 

És különösen veszélyes, ha ezzel precedenst teremtünk, mert milyen alapon kritizáljuk majd mi, kisebbséghez tartozók a következő kormányokat, ha majd rólunk, nélkülünk hoznak döntéseket, miközben magunk is így csináltuk.

 

menyhartjozsef.skMenyhárt József: …ció, applikáció!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!