Hogyan változtatná meg Szlovákia területi felosztását? Megakadályozható-e a magyarok asszimilációja? Rosszabbodott-e a magyar kisebbség helyzete az utóbbi években? Az MKP mely pártokkal venne részt egy kormányban? Mit gondol a Most-Hídról? Milyen gyakran találkozik Orbán Viktorral? A szlovák választót is próbálja megnyerni?

 

A Parlamentnélisty.sk portál idézett kérdéseire is válaszolt Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

 

Miben különbözik az ön pártja a hat évvel ezelőttitől?

  hirdetes_300x300   

 

Hat év elég hosszú idő ahhoz, hogy a pártban nemzedékváltásra kerüljön sor. Ha megnézi a jelöltlistánkat, akkor megállapíthatja, hogy sok fiatal szerepel rajta. Az első tíz jelölt közül csak négyen vagyunk olyanok, akik már voltunk a parlamentben vagy kormányzati szervekben, az első húszat tekintve szintén csak négyen vagyunk ilyen jelöltek. Ez azt jelenti, hogy valóban elég nagy generációs váltás történt. (…)

 

A másik különbség az, hogy 2010-ben amiatt bíráltak bennünket, hogy programunk leszűkül a kisebbségi kérdéskörre és keveset foglalkozunk a gazdasággal. Új programunk több mint felerészben, sőt, inkább 70 százalékban szociális, művelődési és oktatásügyi kérdésekkel foglalkozik. Természetesen nagy hangsúlyt helyezünk a kisebbségi kérdésekre, de ezekkel kiegyensúlyozottabban foglalkozunk. (…)

 

A déli járásokban tapasztalható rossz gazdasági helyzetet az idézte elő, hogy a kormány céltudatosan elhanyagolta ezeket a régiókat, vagy csak át nem gondolt politikáról van szó?

 

Láthatjuk, hogy az infrastruktúra fejlesztése más régiókban sokkal folyamatosabb, mint Szlovákia déli részén. Már régóta beszélnek az R7-es gyorsforgalmi útról, de nem látjuk a tetteket. Az infrastruktúra fejlesztését tekintve valóban szembeötlően nagyok a különbségek, és érzékelhető a kormány nem kiegyensúlyozott politikája. (…)

 

Térjünk át mégis a szlovákiai magyar kisebbség jogainak témaköréhez. Milyen elmozdulást érzékel ezen a területen az utóbbi években?

 

A magyar kisebbség szempontjából a legutóbbi négy év a legsikertelenebb négy év volt, mivel a Most-Híd párt csak két törvénymódosítást javasolt, és ezek közül egyik sem ment át. (…) Nem is emlékszem 1990 óta olyan négyéves időszakra, amikor a magyar képviselők műhelyéből származó egyetlen javaslatot sem fogadtak volna el. (…)

 

Hogyan képzeli el ön a területi felosztás megváltoztatását? Egy nagy déli megye jönne létre, vagy három kisebb a déli országrészben?

 

(…) Az agrárrégiónak egybe kellene tartoznia. Tudjuk, hogy a Duna-menti síkság, a Csallóköz mindig is húzóerőt jelentett a mezőgazdaságban, de most azt látjuk, hogy ez az ágazat elég gyenge. Míg 1990-ben háromszázezren éltek meg a mezőgazdaságból, ez a szám harmincezerre zsugorodott, ami persze, nagy hanyatlást jelez.

 

Kompakt mezőgazdasági régióra lenne szükség ahhoz, hogy az agrárium területén átfogó programokat lehessen beindítani, egyúttal hangsúlyos szerepet kaphatna az idegenforgalom is, mivel ezekben a járásokban több termálfürdő is található. (…)

 

Mit üzenne azoknak, akik azt mondják, hogy ez az első lépés lenne az autonómia felé?

 

Már elmondtam, hogy a területi egységet tiszteletben tartjuk. Nem kell minden mögött valami hátsó szándékot sejteni. Mi nem abból a megfontolásból indulunk ki, hogy Szlovákiát szét akarjuk verni, hanem abból, hogy egyre kevesebben vagyunk. Nem gondolom, hogy ez olyan jelenség, amit Szlovákiában természetesnek kellene tekintenünk, hogy idővel megszűnik a magyar kisebbség. (…)

 

Ha egyenesen a választások utáni koalícióról beszélnénk, akkor ön milyet preferálna?

 

Azt mondtuk, hogy a Smerrel nem megyünk kormányba. Úgy gondoljuk, hogy ez bármelyik jobboldali párt szemszögéből önpusztító lépés lenne, négy év után ez a párt megszűnne vagy szétesne. (…)

 

Meg tudná tehát nevezni, hogy kivel igen és kivel nem?

 

A Smer és az SNS nem. A többi párttal nagyon szívesen együttműködnénk.

 

A magyar szavazóért vívott küzdelemben önöknek a Most-Híd párt jelenti a konkurenciát. Miért kellene a magyar nemzetiségű polgárnak önökre szavaznia, nem pedig a Most-Hídra?

 

(…) A Most egyetlen személy népszerűségére épül. Ha ez a személy úgy dönt, hogy távozik a politikából, akkor ez a párt szétesik és megszűnik. Hosszú távon szemlélve mindezt, nem bízhatunk egy ilyen modellben. A Most–Híd egy rövid távú politikai kísérlet. Meggyőződésem, és ezt mindenki tudja, hogy Bugár Béla nélkül ez a párt nem szerezne 5 százalékot, nem lépné át a bejutási küszöböt és nem is maradna egységes. Ha a magyarok Szlovákiában stabilitást akarnak, akkor ránk kellene szavazniuk. (…)

 

Parlamentné Listy: Berényi József – A Most-Híd egyszemélyes politikai kísérlet (Fordítás: mkp.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!