Gyakran tapasztaljuk, hogy az igazi húsbavágó és a munkavállalók tömegeit érintő kérdések nálunk alig jelennek meg a közbeszédben. Szlovákiában nem igazán hangos a sajtó azoktól a jogszabályoktól, amelyeket tavaly Németország és Franciaország vezetett be, pedig szlovákiai munkavállalók ezreit is érinthetik. A sor pedig Ausztriával folytatódik.

 

Tavaly a német és a francia kötelező minimálbér-rendelkezés ellen több uniós tagállam közúti fuvarozói is tüntettek Brüsszelben, fokozva a nyomást az Európai Bizottságra, hogy erélyesen lépjen fel a két nagy tagállam protekcionista törvényeivel szemben. Ezek a törvények ugyanis közvetetten arra irányulnak, hogy padlóra küldjék a kelet-közép-európai fuvarozó cégeket. A német jogszabály bruttó 8,50 euró, a francia változat 9,67 euró kötelező minimális órabért ír elő az ország területén munkát végző teherautósofőrök számára. Ám legyen, ha az ottani gazdasági helyzet ezt lehetővé teszi. A svédcsavar ott van, hogy ha egy pl. szenci telep- és székhelyű cég Bécsben felvesz egy fuvart (mert onnan kap megrendelést), és ezt Európa bármelyik országába szállítja, ott már osztrák munkáltatónak minősítik. Ez azt jelenti, hogy innentől a szlovákiai jogrend szerinti vállalatra rákényszerítik az osztrák jogrendet, azaz: az osztrák jogrend ebben az értelmezésben Szlovákiában lesz érvényes. (..)

 

Azzal, hogy más országok cégeire is vonatkozik az osztrák, a német és a francia törvény, ami meglehetősen furcsa uniós gyakorlat, nagyon is kilóg a lóláb, a farizeusi egyenlősdi: a németek és a franciák természetesen nem a nyugati és a kelet-közép-európai munkavállalók közti bérkülönbséget szeretnék eltüntetni, hanem abba az irányba akarják nyomni a piacot, hogy a külföldi, keleti cégeknek ne érje meg Németországba, Franciaországba fuvarozni. Mert akkor természetesen a helyi cégek vehetnék át a helyüket. Ez a gyakorlat térségünk fuvarozóit akár likvidálhatja is. Mindehhez, úgy látszik, a szlovák kormány boldogan, vagy inkább együgyűen asszisztál. Ráadásul: Szlovákiában  emelkedik a tehergépkocsik kötelező biztosítása, miközben a szállítmányozó cégek adóterhei már így is a második legmagasabbak Európában. Ha mindezeket a tételeket összeadjuk, nem nehéz kiszámítani, hogy a hazai fuvarozók hamarosan bedobhatják a törülközőt. (..)

 

 hirdetes_300x300  

A téma természetesen a felvidéki magyarokat is vastagon érinti, hiszen Dél-Szlovákia sok településén élnek fuvarozásból munkavállalók, akik – szűkebb régiójukban más munkalehetőség híján – az egész kontinens országait járják, akár hetekig távol vannak a családtól, hogy biztosítsák a megélhetést. Üdvös lenne, ha a szlovák kormány érdemben foglalkozna a témával, és a  munkavállalók valós gondjainak a megoldását is magáévá tenné.

 

mkp.sk – Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!