Nyitókép: pluska.sk

 

December 3-án nem csenget a postás, viszont elektronikus csatornán érkezik a községi hivatalba a romaügyi kormánybiztos levele. (…)

 

A csatolmány egy kérdőív, melyben olyan adatokat kérdeznek, mint pl.: a településen mennyi a lakos (ebből roma), a gyermekek száma az oviban (ebből roma) stb. (…)

 

Ahogy végigfutom a kérdőívet, belém hasít egy gondolat! Hogyan lehetséges, hogy egy kormányhivatalhoz tartozó szerv olyan feladatokat ad (kér), melyek a Szlovák Köztársaság Alkotmányával ellentétes tevékenységre szólítják fel az önkormányzati hivatalokat?!

 hirdetes_810x300  

 

Mit mond az SzK Alkotmánya? Jelen kérdésről a 12. cikkely, „(3) Mindenkinek joga van szabadon dönteni nemzetiségéről. Tilos bármifajta befolyásolás e döntés meghozatala során, és bármifajta nyomásgyakorlás, amely az elnemzetietlenítéshez vezet.”.

 

Alapvető emberi és szabadságjog a nemzetiséghez tartozás kinyilvánítása. Ezt garantálja az SzK Alkotmánya is, ezért tartom botrányosnak, hogy a romaügyi kormánybiztos és/vagy hivatala az alkotmánynak ellentmondó módon akarja eldönteni/eldöntetni – a durva jogsértésre a helyi önkormányzatok vezetőit és alkalmazottait kötelezve! –, hogy egy adott személynek milyen a nemzetisége, azaz: roma, vagy más-e.

 

A döbbenet azért nő egyre bennem, mert eszembe jut: mintha már lett volna példa ilyesmire a történelemben! A II. világháború környékén, hogy valakik eldöntötték, kinek milyen a nemzetisége…, s ők még tovább is mentek, a meghatározás más jeleit (faj) is bevetették, sőt (!) javasoltak valami megengedhetetlen „megoldást” is. Ebbe inkább bele se gondoljunk!!!

 

(…)

 

 

MKP sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!