(…) A brüsszeli terrortámadások után Európa vezetői is egy hatéves gyerek vak optimizmusával meneteltetik Európát a folyó közepe felé, mondván: nem szabad megijedni a terroristáktól, sem a migránsok áradatától.

 

Hanem tovább kell lépkedni a nyitottság süllyedő útján, csak semmi rémüldözés, és főleg semmi reakciós visszakozás! – mondják. „Wir schaffen es” – megoldjuk – ismételgeti Merkel asszony, és tesz még egy lépést az örvények felé, de titkon már az ő lába is remeg.

 

Vannak, akik a brüsszeli tragédiát is egy létrehozandó európai egyesült államok melletti érvként használnák fel, mondván, az elkerülhető lett volna egy közös uniós titkosszolgálattal, hiszen akkor a francia és belga hatóságok időben elkaphatták volna a leendő elkövetőket.

 

 hirdetes_810x300  

Mások (…) inkább a tagállami titkosszolgálatok jogköreinek kiterjesztését szorgalmazták a támadások után. (…)

 

Mi a garancia arra, hogy az első megoldás nem a belga hatóságok hihetetlen impotenciáját és elképesztő felelőtlenségét honosítaná meg immár uniós szinten? Akkor már félmilliárd ember biztonsága múlna olyanokon, akik négy hónapig nem találták meg az eredeti brüsszeli lakhelyétől kőhajításnyira meghúzódó párizsi mészárosvezért, Salah Abdeslamot – majd miután elfogták, elfelejtették kikérdezni, hogy egyébként van-e tudomása készülő merényletekről. (…)

 

(…)Európa fegyelmezetten masíroz a meder közepe felé, de a legijesztőbb, hogy sokan már a partot sem akarják megkülönböztetni a sodró ártól. „Európaiak gyilkolnak európaiakat” – kommentálta Angelino Alfano olasz belügyminiszter az Iszlám Állam híveinek brüsszeli mészárlását. (…) Akinek nem tetszik a menekültek befogadása, annak nincs helye Németországban – hangzott el egy német városka lakossági fórumán a polgármester szájából. Eszerint tehát a civilizációnk minden értékét megtagadó, marokkói hátterű iszlamisták a nyugati politikai közbeszédben még mindig inkább európaiak, mint a fősodortól eltérően gondolkodó őslakosok.

 

MNO, Veczán Zoltán: Európa veszélyes sodródása

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!