sp
A korábbi Celtic- és Aston Villa-klasszis bolgár, Sztilijan Petrov 2013. május 11-én tiszteletkört tesz a birminghami Villa Parkban, a Chelsea elleni meccset követően. kép forrása: mno.hu

Ha bárkit megkérdeznénk, melyik volt a legjelentősebb futballesemény a múlt hétvégén, mindenki az Európa-bajnokság döntőjét mondaná. Ha arra lennénk kíváncsiak, ki volt a legnagyobb futballhős ugyanekkor, a többség a meccset eldöntő Édert vagy a Portugáliát sérülten a kispad mellől Eb-győzelembe hajszoló Cristiano Ronaldót mondaná. Pedig nem a portugál sztárfocisták, hanem egy 37 éves bolgár labdarúgó volt a hétvége hőse – aki elolvassa a történetét, mind így fogja gondolni.

 

A dacos bolgár

 

Sztilijan Petrovról van szó, akinél 33 éves korában, 2012 márciusában diagnosztizáltak leukémiát. 2013-ig még klubcsapata, az angol Aston Villa kötelékében maradt, majd visszavonult, hogy magára tudjon koncentrálni. 2006-tól egészen addig 218 meccsen szerepelt klubjával, 2008 óta pedig ő volt a csapatkapitány.

 

 hirdetes_300x300  

A korábban a skót Celticben is játszó Petrov négy hónapig kemoterápiás kezelést kapott, majd megkezdődött a hosszadalmas felépülés. Visszavonulása nem volt végleges: fokozatosan tért vissza a futballpályára. (..) Miután a múlt évadban már úgy tűnt, sikeresen legyőzte a rákot, elkezdett kacérkodni a profi futballba való visszatéréssel: az Aston Villa utánpótláscsapatában próbálta visszaszerezni erőnlétét. Ezen a nyáron már a felnőttcsapattal kezdte a felkészülést az egyébként klub nélküli, Gera Zoltánnal egyidős (37 éves) focista, végül múlt szombaton a Villa ausztriai edzőtáborában pályára is lépett az osztrák hatodosztályú GAK 1902 ellen. (..)

 

A duplán rákos argentin

 

Nem az övé az egyetlen ilyen sztori a közelmúltból: a most 33 éves argentin Jonás Gutiérrez a Newcastle United ikonja volt. A 2012–2013-as szezon utolsó meccsén ütközött az akkor még arsenalos Bacary Sagnával, ezt követően érzett fájdalmat a heréjében, és ez egy hónapon át nem javult. Végül a csapatorvos egy ultrahangvizsgálat után specialistához küldte, mert kiderült, rákos. Az érintett szervet eltávolították, azt mondták neki, hogy sikeres volt az operáció, nem képződtek áttétek (..).

 

Közben kiderült: mégis képződött áttét a mellékvesemirigyében, ő is kemoterápiára kényszerült. 2015-ben úrrá lett betegségén, sőt maratont futott, és a futballpályára is visszatért – március 4-én a Manchester United ellen állt be csereként a Newcastle-ba, és viselhette a csapatkapitányi karszalagot is. Ám csapata ellen nem győzhetett: tavaly június elején telefonon rúgták ki – egyébként jogszerűtlenül – a korábbi argentin válogatott focistát, aki ma már a spanyol Deportivo La Coruna játékosa.

 

Az igazi hősök

(..) Sztilijan Petrov és Jonás Gutiérrez valódi hősök. Olyan emberek, akikre a legreménytelenebbnek tűnő helyzetben gondolhatunk: ha nekik sikerült, nekünk is sikerülhet. Rájuk felnézhetünk, mert borzasztó pillanatokban is az lebegett a szemük előtt, hogy ismét egyenesbe jöjjenek, mert csak így folytathatják azt, amit igazán szeretnek.

 

Földi Bence: Igazi futballhősök (mno.hu)

Megosztás:
Címkék: mno.hu sport Szemle

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!